fredag 14. mai 2021

Nå er honningsesongen i gang i bigården vår!

 

Bigården ved Dregsetsve, slik den har sett ut denne vinteren, og rett før vi sjekket tilstanden i kubene og eventuelt satte på en såkalt skattekasse, der honningen skal lagres.

Slik så det ut i den første kassa vi sjekket.

Med litt røyk fra røykpusteren ble biene rolige. Det viste seg å være godt med bier i den første kassa. 

Bier på bitrømmerbrettet, som har stått på i vinter, for å kunne gi litt vårfor i form av sukkerdeig gjennom hullet i midten.

Også den andre bikuben inneholdt godt med bier, og fikk skattekasse!

Vi fikk besøk av to svært så interesserte damer, som mer enn gjerne ville vite hvordan ståa var for biene våre på Dregsetsve.

Bier ved flyhullet under bikuben. Noen bier klumpet seg sammen på utsida. Helt vanlig når man åpner bikuben slik vi måtte gjøre. En liten time seinere var alle biene på plass inne i bikuben igjen.

Tavle med mange bier, forsegla nye yngel (de mørke cellene) og litt for (de luse cellene).

Den samme tavla som på det forrige bildet. Bevisst løftet vi ikke opp flere av tavlene fra kubene, men bare denne ene. For å unngå for mange forstyrrelser.

Den sjuende og siste bikuben, den lille svermen fra i fjorsommer, hadde ikke kommet seg gjennok vinteren. Alle biene var døde. Hvorfor det av og til blir slik, kan det være flere årsaker til. Selv om biene fikk litt nødfor for over en måned siden, da de fortsatt var i live, ble det likevel en brå slutt for disse biene.

Jobben er så godt som slutt for denne gang. Det flyter litt rundt kubene med diverse utstyr.

Noen av posene med sukkerdeig fra Apifora, var ikke helt spist opp. 

På tide å rydde opp etter en hektisk kveld med påsetting av skattekasser.

Fem av de seks bikubene fikk skatteskatte påsatt. Den siste må nok vente enda et par uker.


Torsdag kveld denne uka fikk vi gjort den viktigste jobben i bigården vår ved Dregsetsve, nemlig å sjekke ståa blant biene etter vinteren.

Det ble på mange måter en positiv opplevelse. Alle de seks bikubene hadde greid seg godt gjennom vinteren, til tross for en periode med streng kulde.

Nå starter sesongen for biene med sanking av honning i skattekassene. I fem av de seks kassene ble det satt på skattekasser.

I fjor sommer fikk vi samlet inn en liten sverm. Den viste det seg ikke hadde taklet den kalde vinteren, og inneholdt dessverre bare noen døde bier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar