torsdag 13. mai 2021

Ender på kloss hold og hekkende viper på langt hold

 

Kvinand hann (Bilde 1 - 3)Kvinand hunn (Bilde 4 - 5)


Brunnakke hunn

Stokkand hunn

Hettemåke

Linerle

Rugende vipe

Vipe (Bilde 11 - 12)


Heiloer


Ved Theisendammen i Bymarka i Trondheim sist søndag kveld fikk jeg også tatt noen bilder av de vanlige endene som holder til der. 

Flere av kvinendene, stokkendene og brunnakkene i denne dammen er vant til turgåere, slik beverne også er. Dermed opplevde jeg flere ganger at endene kom svømmende mot meg.

I tillegg til ender, fikk jeg også tatt et par bilder av to andre arter. Hettemåka lå fint i det nærmest gullfarga vannet. Linerla trippet på iskanten, den aller siste isen som var igjen etter vinteren i dammen.


På Skatval er våren kommet kanskje litt lengre for enkelte fuglearter. Tirsdag morgen fant jeg to hekkende vipepar på en åker ved Røkke. Et tredje par så også ut til å være i gang. Dermed kan det lokalt bli suksess for denne arten, en art som har gått kraftig tilbake de siste årene.

Hele 40 heiloer holdt også til på denne åkeren. De var bare på trekk og dermed på gjennomreise. Heiloene venter på at våren skal slå til i fjellheimen. Da er de kjapt på plass for å komme i gang med årets hekkesesong.

2 kommentarer:

  1. Godt å se at vipa hekker på åkern! - kunne du evt. tenkt deg å varsle bonden, så reiret ikke blir tatt av traktorn?

    SvarSlett
  2. Det har den lokale fugleforening allerede gjort. Dermed blir reirene markert, for å unngå skade fra traktor og redskap.

    SvarSlett