onsdag 2. februar 2022

Gråvingemåke - en hypersjelden fuglegjest i Gråelvosen i Stjørdal

 

Gråvingemåke (Bilde 1 - 18)






 















Gråelvosen i Stjørdal

Ivrige ornitologer og fotografer (Bilde 20 - 21)


Sist mandag gikk alarmen blant fuglefolket i Trøndelag! Da ble et individ av gråvingemåke (Larus glauscescens) sett i Gråelvosen i Stjørdal. Litt tidligere på dagen ble den sett i Malvik.

Dette skulle vise seg å være det samme individet som ble sett, innfanget og ringmerket ved Nedre Leirfoss i Trondheim for to uker siden. Mange fikk sett denne sjeldne måkearten i går. Selv måtte jeg vente til tirsdag med å ta turen til Gråelvosen. Jeg sto over lunsjpausen på jobb og kjørte i stedet en snartur nedom Gråelvosen.

Det var ikke vanskelig å skjønne at gråvingemåka var på plass også onsdag. For ved bredden stod det rundt 15 ivrige ornitologer og fotografer. Alle hadde tatt turen dit for å oppleve denne sjeldenheten.

For, her snakker vi nærmest om en sensasjon. Gråvingemåke er bare sett ca 10 ganger i hele Europa, og bare to ganger tidligere i Norge, i 2011 i Vardø og i 2020 i Tromsø. 

Gråvingemåke er en art som normalt hører hjemme på nordvestkysten av USA og i Beringstredet.

Gråvingemåka hos oss denne uka er dermed dratt langt hjemmefra. Den har så langt blitt observert i tre trønderske kommuner, i Trondheim, i Malvik og nå i Stjørdal. Hvor lenge den blir og hvor den flyr videre er det selvsagt ingen som vet.

Gråvingemåke er ingen stor fargeklatt. Den likner mye på ei vanlig gråmåke, men er litt mindre. Typisk for arten er de grå vingene som er helt uten svarte tegninger.

Kanskje ikke så rart at ei gråvingemåke slo seg til i Gråelvosen...

4 kommentarer:

  1. Litt døgnvill, Einar? Nå er det onsdag her ...

    SvarSlett
  2. Oj, ja her har den ene dagen tatt den andre. Har retta opp i teksten. Takk Hans M.

    SvarSlett
  3. Wow - det ble mange flotte bilder der!!

    SvarSlett