lørdag 23. april 2011

Stort lemenår - i Vålådalen

De siste par dagene har vi vært i Vålådalen i Sverige, en spennende dal ikke langt unna Åre. Selv om området preges av spredt bebyggelse, hytter, veger innover dalen og nå i påska godt med tilreisende, byr dette området også på mye spennende og urørt natur. Store deler av dalen er da også fredet som naturreservat.

Lørdag morgen sto jeg tidlig opp og kjørte på vegene i området. Det myldret av lemen overalt. Det så vi forresten allerede da vi passerte svenskegrensa. Langs E14 og helt inn i Vålådalen var det mange flatkjørte lemenlik å se på asfalten.

Morgenturen i fred og ro, med lite annen biltrafikk, gjorde at jeg lett kom nært innpå flere av de vakre små gnagerne. For lemenet er virkelig en sjarmerende skapning, kledd i varme farger i tillegg til kontraster i svart og hvitt.

Det kan definitivt konstateres at populasjonen av lemen vi fikk med oss på svensk side i påska, er det største antall lemen vi har sett på flere tiår! Det lover godt for hekkesesongen for arter som tradisjonelt er avhengig av nettopp et godt lemenår. Om ikke lenge vil nok antall lemen stige kraftig også på norsk side. Kanskje vil vi i lavlandet etterhvert kunne oppleve et virkelig stort lemenår. Det er det lenge siden det!

To av bildene jeg viser her er tatt med D700 + 500/4 i morgenlyset. De to andre bildene er tatt med D300s + 18-200/3.5-5.6 på ca. en halvmeters avstand. For ordens skyld; det ilsinte lemenet "sprakk" ikke og pilte avgårde etterpå.

5 kommentarer:

 1. Fryktelig glad for slike nyheter når det gjelder smågnagerbestanden... tenk om vi skulle få oppleve snøugle igjen i Norge (sør).. som til alt overmål kanskje hekket...det hadde vært noe det..Ellers er jo Vålådalen spennende i seg selv.. var det noe å se der inne utenom lemen - regner med det var både orrfugl og storfuglleker der....

  SvarSlett
 2. Fikk ikke tid til å se så mye etter verken tiur eller orrfugl. Turen var først og fremst en familietur. Bo Kristiansson "Bosse" er nok mannen som må kontaktes for å få vite noe om eventuelle leiker i Vålådalen.

  Joda, det med snøugle tenkte jeg på også der jeg kjørte innover dalen. På turen så vi verken ugler eller andre rovfugler denne gangen.

  SvarSlett
 3. Gleder meg til å selv få møte disse små pelsdottene, men da må jeg vel litt lenger opp i terrenget.

  Lemenåret vil som du skriver ha enormt positiv påvirkning på resten av økosystemet. Både ugler, dagrovfugler og hønsefuglene tar stor nytte av de små hissigproppene.

  Meget fine bilder du har tatt av lemenet her. Nummer tre blir favoritten, med duse omgivelser og vakkert lys.

  Knut Børge

  SvarSlett
 4. Takk for det, Knut! Joda, det skal være muligheter for lemenbilder i tida framover, i alle fall opp i høyden. Fikk ei melding om at det var mye lemen også i Teveldalen i Meråker. Kommer nok ned i lavlandet om ikke lenge.

  Må nok noen turer til fjells denne våren, for å se etter rovfugler og ugler. Blir spennende med så mye lemen i terrenget.

  SvarSlett
 5. Takk for kommentaren Tommy! Ser at du også synes nr. 3 ble best. Enig i det. Viser bare at det er viktig å komme seg ut, mens lyset er på sitt beste. Vålådalen anbefales virkelig!

  SvarSlett