søndag 24. april 2011

Blåveis - kanskje den aller vakreste?

På Skatval er det rikelig med blåveis, i kalkrike skråninger. Varmen de siste dagene har gjort at alle nå står i full blomst. Ja, noen har allerede vist seg fra sin fineste side denne våren.

På en fottur rundt Alstad i dag måtte jeg bare legge meg ned å bruke nærobjektivet (300s + 105/2.8) på noen av de mange og vakre blåveisblomstene.

I sollys blir blåfargen ikke akkurat blå. Da kan det faktisk være en fordel å lage skygge på selve blomsten, mens bakgrunnen gjerne kan males med vakkert vårlys. I dag fra ei sol som ikke har varmet slik i april siden målingene startet på 1800-tallet.

Problemet med slik vårvarme vi nå opplever, er at våren nærmest eksploderer. Dermed blir det i overkant hektisk for en stakkar som gjerne skulle ha festet det meste til minnebrikken.

3 kommentarer:

 1. Nydelige blåfarger du har fått frem her! Dette var ikke lett å få til i gamle dager, på det vi kalte "dias" :-)

  SvarSlett
 2. Meget gode blåveisbilder Einar, da spesielt de to siste. Som Dag sier, fantastisk blåfarge og det kombinert med en flott bakgrunn gjør dette bare topp.

  Virker som om vårplantene er mye treigere her i Steinkjer, enn i Stjørdal. Hvitveisen har såvidt begynt å tittet frem, mens blåveisen ikke har vist seg enda.

  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarene, karer! Joda, det er blitt enklere med blåfargene på digitalt. Men, fortsatt gjelder regelen om ikke å fotografere blå blomster i direkte sollys. Da blir det i alle fall mest naturlige farger.

  Nå varierer fargene mye hos blåveis, jfr. tidligere innlegg om helt røde blåveis.

  SvarSlett