søndag 10. april 2011

Rød og blå blåveis + kortnebbgjess
Endelig ble det litt varme og fotolys igjen. Da tok jeg med meg makroobjektivet og gikk ikke langt unna oss her ved Dregsetsve på Skatval. Der vet jeg at blåveisen allerede har begynt å blomstre. Enda er det litt tidlig. Dessuten er våren sein i år.

Vel framme fant jeg to røtter med flere planter i full blomst. Det spesielle med dette stedet er at noen av blåveisene har helt røde blomster. De to bildene som jeg viser her, er tatt bare 30 cm fra hverandre. Dermed er det ingen tvil om at det må være noe genetisk som gjør at enkelte blåveisplanter setter slike røde blomster. Jordsmonnet på dette stedet er i alle fall helt likt.

Nå er det ikke helt uvanlig i botanikken at planter som er både røde eller blå til vanlig, kan ha fargevarianter. Også helt hvite blåveisblomster har jeg hørt om.

Mens jeg lå slik på bakken, hørte jeg årets første flokk med kortnebbgjess. Rundt 70 individer hadde tydelig retningen innover fjorden. I følge grunneieren ved dette stedet hadde han sett en flokk også for et par dager siden. Også kortnebbgjessene er noe seinere ute enn til vanlig.

Dette bildet av kortnebbgjessene er tatt inne ved papirfabrikken på Skogn for tre år siden. Kanskje blir det en dag innover fjorden i påska for å ta nye fotomotiver av kortnebbgjessene.

Uansett, det våres ute i naturen nå!

2 kommentarer:

  1. Anonym11/4/11

    Hallo Einar. Da er våren her ja!! Kortnebbgåsa er alltid et flott skue når man raser innover mot Værnes!! :-) Måtte være herlig å høre de første gåsene fare forbi!! Herlige tider og ha en fin vår.Ole M

    SvarSlett
  2. Anonym11/4/11

    Pussig blåveisvariant! Ellers STOR aktivitet på kortnebbgåsa i går. I hverfall 5000 over byen! Kikka litt i gamle notater, og tendensen er klar de siste årene. Selv om det, som du sier, kanskje er litt sent i år. Se forøvrig min blogg...

    SvarSlett