tirsdag 26. april 2011

Tiurleiken - en skygge av seg selv


Mandag formiddag, den siste fridagen denne påska, oppsøkte jeg tiurleiken jeg vet om "et sted i Stjørdal". Det var her jeg for fire år siden hadde tidenes beste opplevelser to morgener på rad. Flere tiurer, mye slossing, paring av et titalls røyer og til alt overmål: Skifte av sjefstiur den siste morgenen!

Ikke rart jeg gikk hjem fra denne tiurleiken for fire år siden godt fornøyd etter store naturopplevelser på virkelig nært hold!

Så skjer det: De neste årene har denne leiken bare vært en skygge av seg selv. Her har det ikke vært spill og slossing i sentrum av leiken (den samme snøflekken) og heller ikke på andre snøflekker i området. Kanskje er det gaupa som har gjort et innhogg, ivrige jegere om høsten, forstyrrelser eller hogst av skog. Ikke vet jeg. Faktum er at det heller ikke i år er noe fræs på denne flotte leikplassen. Men, tiur er det i området, antar det er fra 2 - 4 individer. Hvorfor sloss de da ikke?

Bildene viser (sett ovenifra): 1) Tiurleiken slik jeg fikk festet den til brikken for fire år siden. 2) Sentrum av leiken slik den ligger der urørt også i år. 3) Enkelt spor etter en tiur som har vært innom en snøflekk. 4) Tiurskit under nattkvisten - fant fire slike. 5) Fotavtrykk etter hva? Gaupe? Diameteren på Nikondekselet er 7,5 cm.

5 kommentarer:

 1. Hei

  Synd at leiken ikke er som den en gang var. For det ser ut til at det har vært en god leik. Flott bilde!
  Kommer akkurat fra tiurleik i Numedalen i Buskerud. Der var det bra med tiur. Men har hørt om leiker som har blitt både mindre og helt vekk av forskjellige grunner.
  Jeg for min del tror hogst er det største problemet.

  Men nå er det lemen som gjelder.
  Og kanskje blir det større muligheter for å treffe på ugler og rovfugl etterhvert også...

  Tommy S

  SvarSlett
 2. Anonym29/4/11

  Ja du kan vel bare pensjonere deg som leikfotograf. Må da være det "ultimate" leikbildet du har her! Ellers er det nok mange faktorer som kan virke inn på storfuglbestanden, og hogst i leik- og dagområder er definitivt en. Predasjon er en viktig annen. Det går opp og ned for denne arten og. Nå er det opp for lemen og det kan bli et positivt bidrag.. Ellers mye bra av trane, blåveis og lemen også. Du e bare bloggaktiv for tia!

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarene karer! Ikke enkelt å vite hvorfor det blir slik på enkelte leiker. Hører det er litt både og på flere leiker i Trondheimsområdet også.

  Vi får sette vår lit til lemenet, slik du antyder Terje.

  SvarSlett
 4. Slike leiker kan strekke seg over store områder. En jeg kjenner er mer enn to kilometer lang, oppe på en ganske smal skogsås. Og sentrum i leiken kan flytte seg mange, mange hundre meter, avhengig av hvem som er sjefen det året.

  SvarSlett
 5. Du har et poeng der, Øystein. Det er bare det at jeg har lett i en ganske så stor sirkel fra den opprinnelige snøflekken. Kan ikke finne noe annet sted...

  SvarSlett