søndag 27. mars 2022

En sjelden avosett og to slåssende tjeld

 

Avosett (Bilde 1 - 2)


Generalsekretær i Birdlife Norge Kjetil Aadne Solbakken og to av hans døtre

Halsøen 1

Halsøen 2

Et rutefly fra SAS tar av

Tjeld (Bilde 7 - 14)"Alarmen" gikk blant ornitologene i Stjørdal tidligere denne uka. En avosett hadde holdt til i Rissa en kveld og en tidlig morgen. Mange fikk sett denne sjeldne fuglen der.

Det var før avosetten tok til vingene og fløy innover Trondheimsfjorden. Ville den fly helt til Stjørdal? Mye kunne tyde på det, for hos oss ville den finne habitater den gjerne foretrekker.

Det skjedde da også! På ettermiddagen ble den funnet på utsida av Langøra rett ved flyplassen. Litt seinere, og kanskje på grunn av sterk vind inn fjorden, fløy avosetten over på den andre sida av denne lange øra, til Halsøen, det gamle elveleiet av Stjørdalselva.

Der fant avosetten nødvendig ro og mengder av mat i mudderet på grunnene. Dermed holdt den seg i ro i dette miljøet, nok til at mange ornitologer og fotografer, også undertegnede, fikk sett denne sjeldenheten.

For, vi snakker om det første eksemplaret av avosett som er sett i Stjørdal noen sinne!
Selv tok jeg turen innom stedet på lørdag. I likhett med mange andre parkerte jeg bilen i en nødveg midt mellom kjørefeltene ved flyplassen. Derfra kunne jeg krysse vegbanen på søgående felt, klatre opp grasbakken og se og fotografere avosetten.

Det gjorde også mange andre, blant annet generalsekretæren i Birdlife Norge Kjetil Aadne Solbakken og og hans to døtre. De fikk også med seg denne sjeldenheten.

Bildene ble ikke alle verden. Til det var avstanden i lengste laget, midt i flystøyen fra Trondheim Lufthavn Værnes. Men, avosett er avosett, en skikkelig sjeldenhet hos oss! 

Like etter tok jeg turen innom Gråelvosen, i den andre enden av Halsøen. Der fikk jeg tatt mange bilder av to slåssende tjeld. Det skyldtes nok at den ene hadde forvillet seg inn i territoriet til den andre, noe som ikke ble akseptert.

Bilder av slåssende tjeld har jeg aldri tidligere tatt. Nok "en godbit" denne lørdagen!

2 kommentarer:

  1. Fantastisk serie med slåssende tjeld! Og så ble det avosett på deg og :-)

    SvarSlett
  2. Takk for kommentaren, Terje! Ikke hver dag jeg kan bokføre to gode naturopplevelser!

    SvarSlett