onsdag 3. november 2021

Beverne ved Theisendammen er klare for en lang vinter

 

Theisendammen

Bever i Theisendammen (arkivbilde)

Bevergnag og kanaler (Bilde 3 - 14)
Beverhytte (Bilde 15 - 18)
Theisendammen

Tirsdag morgen denne uka tok jeg nok en gang turen til Theisendammen i Bymarka i Trondheim.

Der holder en beverfamilie til og har jobbet godt de siste ukene. Høsten er hektisk for en beverfamilie. Hytta som de skal overvintre i, skal klargjøres i form av ekstra isolasjon utvendig. 

Foran hytta må det sikres vinterkost, i form av store mengder tynne greiner som festes i mudderet på bunnen av dammen. Det gjør det mulig for beverne om vinteren å ta turer ut av hytta og under isen for å hente mere mat.

Som mange av bildene viser, har beverne hentet mye mat og trevirke. Dette i et område i den ene enden av dammen, ikke mange ti-metrene unna hytta de benytter ned for Blyberget.

Det var i fjor høst at beverne igjen tok i bruk denne hytta til overvintring. I sommer har de holdt til i den andre enden av dammen, men var tilbake ved hytta for mange uker siden.

Beverfamilien ved Theisendammen er nå den eneste familiegruppa som overvintrer ved en av dammene i Ilavassdraget. Tidligere har beverfamilier hatt fast tilhold både ved Baklidammen og ved Kobberdammen.

To bevere har i høst forsøkt å lage en ny dam i bekken mellom de to siste dammene. Denne dammen har kommunen revet da den oversvømte ei skibru og truet stier i området. 

2 kommentarer:

  1. Interessant lesning om en utrolig entreprenør fra dyrenes verden.

    SvarSlett
  2. Takk for kommentaren! Ja, blir aldri lei av beveren, en utrolig skapning!

    SvarSlett