torsdag 4. februar 2021

Gjerdesmetten holder ut i sprengkulda på Skatval

 


Gjerdesmett (Bilde 1 - 4)
Gjerdesmettbekken

Råbukk (Bilde 6 - 7)


Mot Forbordsfjellet i morgenlys

Treet i morgenlys

Dagen gryr

Forbordsfjellet

Rimfrostmorgen

Solnedgang ved Skjervold (Bilde 13 - 15)Is i fjæra (Bilde 16 - 18)
Onsdag ettermiddag denne uka var jeg innom den faste lokaliteten for gjerdesmett ned mot fjæra på Skatval. Der har fire/fem gjerdesmetter holdt til i vinter, i og rundt en åpen liten bekk.

De siste dagene har gradestokken krøpet stadig nedover, med under 10 kuldegrader selv midt på dagen. Det så ikke ut til å ha bydd på problemer for gjerdesmettene. De var på plass i den lave vintersola, på stadig leting etter noe å spise i den åpne bekken.

Jeg fikk kjapt mine bilder av en av gjerdesmettene og trakk meg unna, for ikke å forstyrre vår nest minste fugl unødvendig på en slik kald vinterdag.

På veg hjemover kom en råbukk gående over et større jorde. Jeg forstod at den ville krysse vegen foran meg, for å komme i skjul i skogen på motsatt side. Dermed stoppet jeg bilen og lot rådyret springe over vegen før jeg kjørte videre. Et par bilder av det vakre dyret ble det også.

Denne uka har vært usedvanlig vakker med klar himmel og sprengkulde. Det har gitt uvanlig vakre lysforhold, både tidlig om morgenen og om ettermiddagen. Dermed fikk jeg tatt noen landskapsbilder i vakkert vinterlys.

Nede i fjæra lå isen rundt steinene. Til og med ute i vannet dannet det seg issørpe og noen små isflak.

3 kommentarer:

  1. Mye fint her. Tøffe tider for gjerdesmetten og andre fugler nå ja. For er par dager siden hadde jeg en kvart- og en enkeltbekkasin i en liten bekk. Slike legger jeg ikke ut på Artobs. Nærbilder av bekkasiner hadde sikkert lokket mange dit, trolig med fatale følger...

    SvarSlett
  2. Jeg krysser fingrene for at våre små venner i gjerdesmettbekken overlever denne kulda! Fine stemningsbilder!

    SvarSlett
  3. Takk for kommentarene begge to! Ja, tøffe tider for mange ute i naturen. Enig i at noen arter må skjermes for overivrige ornitologer/fotografer. Det var grunnen til at jeg skrev at jeg bare var kjapt innom hos gjerdesmettene og at jeg stoppet bilen godt unna rådyret. Hensynet til fugler/dyr går foran alt annet.

    SvarSlett