mandag 5. april 2021

Dvergspett i gråorskog og vårens første vintererle

 

Dvergspett (Bilde 1 - 7)







Gråorskog ved Gaula (Bilde 8 - 9)


Øvre Leirfoss (Bilde 10 - 11)


Fiskemåke

Vintererle (Bilde 13 - 14)


Brunnakke (Bilde 15 - 16)


Stokkand

Tirsdag i forrige uke, og etter turen til Theisendammen som jeg skrev om i det forrige innlegget, dro jeg til Øvre Leirfoss i Nidelva. Der møtte jeg Terje O. Nordvik og Erling Vikan, to ivrige fuglekikkere og barndomskamerater. 

Målet var å få sett den første vintererla denne våren. Den fikk vi da også sett! En hunn av vintererle var innom starten på ei lense over elva, der det lå en del organisk materiale i vannskorpa. Der fant vintererla det den var på leting etter, noen vanninsekter eller larver.

Dermed ble det et par avstandsbilder av den gule erla, for skvetten var den og lot seg ikke fotografere på nært hold.

Erling og jeg dro videre til Udduvoll ved Gaulas bredder. Der hadde han noen dager tidligere sett vår minste hakkespett, dvergspetten. Denne lille hakkespetten er ikke stort større enn ei kjøttmeis og trives godt i gammel løvskog ved elvebredder.

Etter mye leting i det aktuelle området, fikk vi både sett og fotografertt dvergspett hannen på godt hold mellom trestammer og greiner. For vår minste hakkespett var konstant på leting etter larver oppe i trærne.

Dvergspett hannen har et stort rødt felt på hodet, noe hunnen ikke har. Ifølge litteraturen er paret gjerne tilstede i sitt territorium året gjennom. Dette er en art som er vanlig i så godt som alle europeiske land. 

Jeg kan ikke huske å ha sett dvergspett tidligere. Dermed ble det en ny fugleart for meg denne dagen! Stort det og, i tillegg til at bildene ble brukbare.

4 kommentarer:

  1. Flott med dvergspett og vintererle! Har ennå ikke sett noen vintererler ved den lokale bekken her...men noen få blåveis i solbakken da.

    SvarSlett
  2. Takk for kommentaren! Joda, alltid spennende med nye arter. Her er vinteren tilbake i dag, med vind og snøbyger.

    SvarSlett
  3. En diger homle utenfor nå - er det en dronning?

    SvarSlett
  4. Ja, store humler på denne tida er garantert dronninger. Bare de som overlever vinteren, ferdig paret fra i fjor.

    SvarSlett