lørdag 19. september 2020

Et heftig møte med elgoksen og elgkua i brunstgropa

 
Elgjakta nærmer seg. Om noen dager er den i gang. For elgen er det kanskje andre ting den nå er opptatt med, nemlig årets familieforøkelse. Brunsten er i gang, og jeg fikk oppleve den på kloss hold en grytidlig morgen denne uka.

 

De siste ukene har jeg hatt mange møter med store elgokser rundt om på Skatval, enten seint om kvelden eller tidlig om morgenen. Noen av elgoksene har vært blant de aller største jeg noen gang har sett og fotografert.

 

Tidligere denne uka ble det et enda mer heftig elgmøte. Jeg var grytidlig ute med bilen og med kameraet liggende skuddklart i setet ved siden av. Da så jeg en velvoksen elgokse midt i åkeren et sted ute på Skatvalslandet.

 

Med litt flaks kom jeg i en slik posisjon med bilen at jeg hadde orkesterplass til elgoksen rett foran meg. Den enset meg ikke, der jeg satt rolig i bilen med avslått motor og sidevinduet skrudd helt ned.

 

Sparket bort graset

Da begynte elgoksen å sparke bort litt av graset, sprikte med bakføttene og bøyde seg litt sammen. Jeg skjønte faktisk ikke helt hva som var på gang, før jeg så elgkua med to kalver nærme seg.

 

Elgoksen hadde forberedt ei såkalt brunstgrop, og spredte sine egne dufter i den. Det tiltrakk seg elgkua som nærmest kom travende mot elgoksen. Den hadde helt vidåpne og nærmest ville øyne og snuste inn luktene i brunstgropa.

 

De to små elgkalvene ble stående litt på avstand og se på hva som skjedde. Kanskje var det aller første gang de hadde sett elgmora si oppføre seg slik.

 

La seg ned i brunstgropa

Elgkua la seg like godt ned i brunstgropa, mens elgoksen gikk rundt henne og snuste. Kalvene nærmet seg, noe oksen ikke likte særlig godt. Han prøvde å jage dem unna, men da reiste elgkua seg og gikk mellom oksen og ungene. Dermed var det kalvene sin tur til å innta brunstgropa.

 

Nå ble det ingen paring ut av hendelsen vi fikk oppleve på nært hold. For så enkelt skal det ikke være for en staselig elgokse heller. Han må nok finne seg i å følge elgkua og årskalvene i noen dager, før han slipper til og sikrer familieforøkelsen en gang til neste vår.

 

Etter nær en halvtimes seanse rett foran bilen dro alle de fire elgene inn i tjukkeste skogen rett ved åkeren, mens undertegnede satt tilbake med minner om et heftig elgmøte en grytidlig morgen. 

 

Det hører med til historien at jeg traff på de fire elgene om kvelden samme dag. Da hadde de forflyttet seg noe, og lå rolige midt ute i en kornåker. 

 

Elgjakta

Elgjakta starter neste fredag, altså 25. september. Da lever nok disse elgene et noe farligere liv. For elgjegerne både på Skatval og andre steder har sine kvoter med elg de har lov å ta ut. 

2 kommentarer:

  1. Fantastisk og unik opplevelse dette, Einar. Du fikk godt betalt for endel turer der, gitt...

    SvarSlett
  2. Takk for kommentaren, Terje! Ja, dette ble en stor opplevelse!!!

    SvarSlett