tirsdag 13. mars 2012

Lappugle i Trøndelag og årets første kattugle
Denne uka kom det rapport om ei lappugle "et sted" i Trøndelag. Så langt har jeg ikke hatt anledning til dra dit for å se nærmere på den. Lappugla har holdt seg i det samme området i flere dager. Satser på at den er der også til helga som kommer...

Bildet av lappugla som jeg viser her, er tatt på Ytterøya i 2009. Da var det smått med smågnagere og to eksemplarer av arten dukket opp på øya inne i Trondheimsfjorden. (Bare så det er sagt: Årets lappugle er ikke på Ytterøya!)

I kveld var jeg ute og lyttet etter ugler på Skatval. Først seint, kl. 22.30, fikk jeg høre kattugla ikke langt fra huset vårt på Dregsetsve. Dette er første gangen i vinter/vår at jeg hører den. Kanskje blir det vellykket hekking dette året i kassa mi? Bildet av kattugleungen er fra den samme kassa, men tatt så langt tilbake som i 2004.

Det siste bildet viser "Mister kattugle", nemlig Ingar Jostein Øien. Han driver et større kattugleprosjekt i Nord-Trøndelag med godt over 100 kasser som sjekkes i hekkesesongen. Voksenfuglen han holder er tatt ut av en av kassene for kontroll. Det hører med til historien at ugla ble lagt tilbake i kassa og fortsatte å varme ungene uten å fly vekk.

1 kommentar:

  1. Anonym15/3/12

    Får håpe det blir tatt alle mulige hensyn til lappugla da. Ikke overbevist om at det skjer bestandig. Trur kanskje de er mer stressa enn de kan gi inntrykk av. Jeg står over - har bra nok bilder fra Tiller har jeg funnet ut. Men for all del - moro med sjeldne fugler! Ellers sy kattugle rett utafor soveromsvinduet de siste 2 nettene. Nøttekråke med redebygging i går!

    SvarSlett