mandag 4. juli 2011

100 havørnunger til IrlandFor vel ei uke siden ble de siste 23 av totalt 100 havørnunger sendt fra Værnes til Irland. Dermed ble det satt sluttstrek for samarbeidet mellom NINA i Norge og ørneforskere i Irland. Med de 100 havørnungene som alle er hentet fra reir på Trøndelagskysten de siste fem årene, håper man at Irland igjen kan få en levedyktig havørnbestand.

Lokalt her i Stjørdal er det Tom Roger Østerås som har vært "matfar" og mottakssentral for havørnungene før de samlet ble flydd i et chartret fly over til Irland. Tom Roger forteller at han denne sommeren har foret havørnungene med tilsammen over 100 kg fisk.

Så hadde da alle ungene lagt på seg fra ett kg og oppover under oppholdet hos Tom Roger. Dagen før avreise ble de ringmerket, målt og veid, samt at det ble tatt både blod-, fjær- og fettprøve. Konklusjonen var at også de siste 23 havørnungene i dette prosjektet var friske fugler og dermed klare for et nytt hjemland.

Først neste sommer vil de aller første havørnungene som ble satt ut for 4 år siden, kunne gå til vellykket hekking. Det blir i så fall stort. Havørna har nemlig vært fraværende i Irland i over 100 år, hovedsaklig på grunn av jakt og utlegging av gift. Det er det nå forbud mot. Dermed tror alle involverte at dette skal gå bra.

Bildene viser: 1) Slik så det ut inne i låven som Tom Roger benyttet. 2) Prøvetaking ved (f.v.) Allan Mee, Torgeir Nygård og Tom Roger Østerås. 3) Skarpe klør - ringmerking. 4) Ørnene ble fraktet i hvert sitt bur på en stor henger ut til flyplassen. 5) Tom Roger hjalp til med å få havørnungene vel på plass inne i flyet. 6) Et sikkert grep rundt føttene hindret havørnungen i å skade Tom Roger.

2 kommentarer:

  1. Kjempetiltak og vi får krysse fingrene at de lykkes og vil etablere seg igjen.

    SvarSlett
  2. Anonym5/7/11

    Klappet faktisk en av ungene på ryggen nylig (fikk lov av TRø),og hadde en interessant "passiar" med en av de andre. Krysser fingrer for at det går bra. Bra at det er blitt forbud mot utlegging av gift!
    For øvrig: Fikk med gulirisken ved Haslum krk i dag - ny art i Norge for meg.

    SvarSlett