søndag 17. juli 2011

Albino linerle, tjeld og rødflangre
Det skulle en liten sensasjon til for at jeg omsider fikk løsrevet meg fra andre oppgaver i hus og heim. Søndag formiddag dro jeg inn mot Stjørdal og til Kvislabakken. Lørdag meldte nemlig Stjørdalens Blad (se www.bladet.no) om ei albino linerle som har hatt tilhold der i flere dager.

Linerla var ikke vanskelig å få øye på, der den vandret i vegkanten på jakt etter insekter å spise. Ingen tvil om at dette var et ekte albino eksemplar av arten. Ifølge eksperter skal dette være heller sjeldent for denne arten. De beste bildene fikk jeg fra bilvinduet. Da nærmest sprang den albino linerla mot meg. Så får man bare håpe at den berger ei stund framover, til glede for alle som gjerne vil se noe utenom det vanlige i naturen.

Turen gikk deretter utover Vikanlandet. Et tjeldpar varslet engstelig ved vegen. Ikke rart det da de hadde med seg en halvstor årsunge. Fikk til et ok bilde av den ene voksenfuglen, med åpent nebb.

Opp for gasskula i Stjørdal vet jeg det vokser en seinblomstrende orkidé, nemlig rødflangre. Denne er en vanlig orkidé utover Skatvalslandet og er gjerne knyttet til kalrik rasmark. Midt inne i skogen opp for gasskula fant jeg vel 10 eksemplarer i blomst, de fleste av dem godt utsprunget. Varmen de siste dagene har nok satt skikkelig fart på blomstringa også hos denne vakre orkidéarten.

Dermed ble det litt foto igjen. Godt det også innimellom alt styret i og rundt vårt nye hus på Dregsetsve. Men, du verden så vakkert også det blir!!!

3 kommentarer:

 1. Anonym22/7/11

  Oj - hvit linerle var nytt! Arti bilde - rank og fin holdning på denne! Mye bra ellers også -særlig lundebilde nr. 2 var spesielt - det har du vel ikke fra før...

  SvarSlett
 2. Spennende med linerla. Aldri sett en albino av den arten før.

  ketil

  SvarSlett
 3. Anonym7/9/15

  En motsatt variant av linerla - helt sort - er sett ved Baklidammen i Trondheim. Flere besøkende observerte en helt sort linerle-variant på N-siden av vannet. Vi var på kloss hold - 1,5 meter fra den.

  SvarSlett