torsdag 31. desember 2020

Godt Nytt Fotoår, med bilder av vår nasjonalfugl!

 

Med bilder av vår nasjonalfugl fossekallen, tatt i Ørsta på årets nest siste dag, vil jeg ønske alle følgere av denne fotobloggen et riktig godt nytt fotoår!

Vi har hatt noen dager i mellomjula i vårt hus i Hovdebygda i Ørsta. For en ivrig naturfotograf er det der mange motiver å hente nærmest rett utenfor døra. Hovdeelva, mellom Hovdevatnet og Ørstafjorden, er et slikt spennende fotomotiv.

Sist vinter fikk jeg noen bilder av fossekallen i denne elva. Jeg traff på den også ved vårt siste besøk i slutten av november. Denne gangen ble det ekstra mange bilder av vår nasjonalfugl!

Vi fikk sett og fotografert to individer langs elva i øvre del, der Hovdeelva renner ut av Hovdevatnet. I dette området renner elva gjennom krattskog og uten turstier kloss inntil. Dermed fikk vi ro nok til å "fange" vår nasjonalfugl i naturlige omgivelser.

For ei slik lita elv som Hovdeelva, med sikker vannføring, og stort sett åpen gjennom vinteren, er noe fossekallen finner seg godt til rett i. Mellom steiner, greiner og annet i vannmassene finner den larver og annet småkryp på bunnen av elva, mat som den lever av.

Å fotografere fossekall i slike omgivelser, var ikke bare enkelt. Fossekallen var en kjapp fugl, som sjelden satt lenge i ro. Den flyttet seg gjerne, både oppover og nedover elva, stupte uti, fat mat og tok små pauser på steiner og greiner i elva. 

Noen av disse steinene og greinene brukte den ofte, som sine faste sitteplasser. Dermed var det lurt å sitte rolig og vente på at fossekallen kom tilbake, i stedet for å følge etter den langs elva.

Det ble både nærbilder og bilder av vår nasjonalfugl i miljøet langs elva denne gangen. Med svakt fotolys måtte isoverdien skues kraftig opp, for ikke å få for lange lukkertider av den kjappe fuglen. 

Alle bildene jeg viser her er tatt med Nikon Z6II + 500/5.6PF. Bildene er tatt på 5000 ISO.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar