mandag 20. juni 2022

Bergender og svartender ved Orkelsjøen i Oppdal

 

Seks bergender

Orkelsjøen 1

Orkelsjøen 2

Fiskemåke 1

Gulerle 1

Gulerle 2

Elvedal ned fra Orkelsjøen

Høy vannstand 

Tre svartender

Orkelsjøen 3

Orkelsjøen 4

Orkelsjøen 5

Fiskemåke 2

Fiskemåke 3

Voksen havørn

Boltit

Forrige helg gikk turen til Orkelsjøen i Oppdal, et svært så fuglerikt område høyt til fjells.

BioFoto Midt-Norge innbød til Landstreff, og ett av områdene som medlemmen ble kjent med, var nettopp Orkelsjøen. Lørdag var jeg en av to guider på turen dit. De første bildene i denne serien ble tatt dagen før, da jeg tok turen oppom for å se hvordan det stod til, både med snøsmelting og fuglelivet.

Våren var kommet godt i gang også ved Orkeslsjøen. De mange ulike fjellfuglene var på plass, selv om bare noen av artene hadde startet hekkesesongen. 

To av de mer sjelden andeartene fikk både jeg og mange andre sett og fotografert. To hann og fire hunn av bergand holdt til i nordenden av innsjøen, mens to hann og en hunn av svartand holdt til i en mindre dam like ved. Det er slettes ikke hver vår jeg får tatt bilder av disse to anderartene!

Gulerla og mange andre småfugler fikk vi sett i busker og på bakken flere steder rundt innsjøen.

En av de vanligste artene ved Orkelsjøen er fiskemåke. De var det flere par av, og noen lå allerede og ruget på egg. Flere av reirene var plassert oppe på hyttetak i området.

På veg ned fra Orkelsjøen fikk jeg sett og fotografert både en voksen havørn og en boltit. Sistnevnte hadde nok reir i nærheten. Av den grunn trakk jeg meg kjapt tilbake etter å ha tatt et par bilder av den.

Om jeg fikk sett og fotografert den lille temmincksnipa, en av karakterartene ved Orkelsjøen? Joda, de ble det mange bilder av, noe jeg har samlet i et eget innlegg og som jeg legger ut om et par dager.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk område dette. Boltitbildet var stilig og litt anderledes enn de vanlige.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for kommentaren, Terje! Ja, litt av et område og bildet av boltiten ble jeg selv også godt fornøyd med.

    SvarSlett