søndag 29. mai 2011

Stær, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper


Helgas fotoutflukt gikk definitivt ikke langt, nærmere bestemt til småfuglkassene rundt på eiendommen vår her ved Dregsetsve på Skatval. Vi hadde to barnebarn på besøk og de fikk æren av å kikke oppi som førstemann. Ikke helt riktig, musa Rassmus var først ute i ei av kassene.

Hos stæren er det nå stor unger, og like før de flyger ut. I begge de to kassene vi sjekket var det store unger (5 og 4), litt trangt om plassen og ganske så "skitat"! Ikke rart de snart vil forlate kassene sine!

Kjøttmeisa i den ene kassen lå og ruget, antaglig på egg. Dette individet kom litt seint i gang, men har nok mange egg under seg nå.

Hos svarthvit fluesnapperen er hekkesesongen såvidt kommet i gang. Ikke helt riktig. I den en kassa er det 7 egg. Her har nok hunnen ruget noen dager allerede. I de to andre var det to egg i den ene og ferdig bygd reir i den andre. Helt normalt dette også. Hos denne arten er det slik at hannen lokker til seg en hunn. Når denne ligger og ruger på eggene, lokker han gjerne til seg ei til, og slik kan han fortsette. Det er nok mulig at det hos oss er den sammen hannen i alle de tre kassene.

For barnebarna ble det i alle fall ei fin økt i skogen! Alltid spennende for både store og små å se oppi kasser for småfugler!

3 kommentarer:

 1. Anonym29/5/11

  Det var bra for musa Rasmus at det ikke var kattuglekassa som den kikket ned i. Da hadde vel ugla fått lyst på musa!
  mvh
  Per Inge Værnesbranden

  SvarSlett
 2. Anonym30/5/11

  Ja det står ikke på naturopplevelser for barnebarna dine nei! Ellers hadde de blåmeis i ei kasse med video-overvåkning på barnehagen der Helle jobber. Unger og voksne fulgte med i egglegging, klekking og ungemating. Fredag morgen var reiret tomt - en flaggspett hadde utvidet hullet og tatt for seg hele kullet. Trist, men så tøff kan naturen være. Spørs om de må legge på ei blekkplate neste gang...

  SvarSlett
 3. Spennede med slike prosjekter! Har lenge planlagt å henge opp fuglekasser selv, men foreløbig har det blitt med tanken.

  Knut Børge

  SvarSlett