onsdag 5. juli 2023

"Potentilla nitida" vokser i det store sandbedet

 

Potentilla nitida (Glansmure)

Kaktusbedet

Kaktus

Blomstrende kaktus

Takløkene blomstrer!













Parti fra sandbedet

Edelweis


Kaktus


Parti fra sandbedet

Keiserrabarbra

Keiserrabarbra i sandbedet

I hagen vår ved Dregsetsve Hage & Galleri på Skatval vokser det mange ulike planter, også noen arter som finnes i vill natur.

En av dem er den øverste i dette innlegget, en glansmure med det latinske navnet "Potentilla nitida". Den finnes fåtallig i blant annet Dolomittene i Nord-Italia. Vi har selv funnet den der, ved Seiser-Alm.

Keiserrabarbraen, den siste planten i dette innlegget, er viltvoksende i Tibet og Kina. 

Begge disse to plantene og alle de andre i dette innlegget er fra vårt store sandbed, der "jorda" består av finkornig elvesand fra Stjørdal (fra grunnen under Kimen kulturhus) og med småstein som et dekkende lag, mellom små og store steiner, og taksteiner av stjørdalsskifer. Noen av disse steinene har fossile avtrykk som kan sees for den som ser nøye etter.

Sandbedet innholder mange ulike arter. Nå står flere av dem i full blomst og innbyr besøkende til å ta en nærmere titt, på planter du normalt ikke finner i private hager.

En av de som var innom hos oss for et par år siden, jobbet i Artsdatabanken med blant annet alpine planter. Han fant flere arter i sandbedet han ikke hadde sett annet enn på bilder. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar