søndag 19. juni 2016

Tett på salamandere i Malvik og Stjørdal


Storsalamander 1


Storsalamander 2


Storsalamander i akvarium


Jon Kristian Skei tar opp rusa 


Storsalamander og småsalamander


Storsalamander 3


Storsalamander 4


Storsalamander 5


Fargerik underside på salamanderne


Salamander på glass


Typisk salamander-dam


Tidligere i juni var jeg med ferskvannsbiolog Jon Kristian Skei fra Langstein på to turer ut for å se etter små- og storsalamander.

Den ene turen gikk til Sveberg i Malvik sammen med en skoleklasse. I fire dager var Jon Kristian guide for klasser som har salamandere som prosjekt. Det foregår både vår og høst.

Den andre turen gikk til en dam ved Sætnan i Elvran i Stjørdal. Dette var en tur i regi av Naturvernforbundet, der Jon Kristian var guide for femte året på rad.

I begge de dammene vi oppsøkte var det godt med salamandere, både av storsalamander og av småsalamander. Så regnes da disse områdene i Malvik og Stjørdal som gode områder for de to trua salamander-artene.

Selv fikk jeg lært mye om disse to spesielle artene, blant annet at de ikke lever i vann der det er fisk. Ett av de viktige tiltakene for å ta vare på salamandere, er at det ikke settes ut fisk i slike små og litt større dammer.

Fotomessig bød salamanderne på store utfordringer. Fire av de bildene som jeg viser her, av salamandere i vann, ble til ved hjelp av et lite plast-akvarium. Ikke lett det heller, med aktive dyr som slettes ikke alltid lot seg eksponere mot den ene veggen.

For ordens skyld: Alle salamanderne vi tok opp ble forsiktig håndtert og sluppet ut igjen i de to dammene.

2 kommentarer:

  1. Anonym20/6/16

    Kan skrive under på at disse skapningene ikke er så enkle å fotografere. Men ble da bra dette. Jeg får prøve å lete storsalamander i Smistadmarka. Ikke sett den enda.

    SvarSlett
  2. Takk, Terje! Ja, stilige skapninger dette. Ikke bare lett å få til noen bilder av dem. Akvariet var et "must"...

    SvarSlett