lørdag 5. juni 2010

Vellykket dobbeltbekkasinleik!

Sist natt fikk jeg oppleve en skikkelig dobbeltbekkasinleik! Sammen med Edward Bergene fra BioFoto og guiden Terje Kolaas i firmaet Naturspesialisten dro vi til en leik "et sted i Levanger kommune".

Terje satte opp to doghouse-telt midt i leiken, ett til hver av oss to fotografer, bokstavelig talt i blautmyra. Allerede i 20.30-tida var de første dobbeltbekkasin-hannene på plass og starta med sitt litt sære spill.

Enkelt sagt gikk det ut på at hannene ga fra seg noen spinkle lyder fra nebbet, bruste litt med fjæra og strakk litt på kroppen. Innimellom forsvarte de sitt lille territorium mot andre hanner. I løpet av natta så vi ingen paringer. Kanskje foregikk det i skjul bak noen grastuster? Vi talte på det meste et 20-talls hanner i aksjon, noe som sikkert lokket hunner til leiken. Her var i alle fall utvalget både stort og godt!

Mest aktivitet var det i timene rundt midnatt. Bildene over er alle tatt da, i dessverre litt svakt lys i overskya vær. Men, du verden for en opplevelse! På det nærmeste spilte dobbeltbekkasinene bare et par meter utafor teltet. Det lot ikke til at de brydde seg nevneverdig om at det satt to fotografer i hvert sitt telt midt i leiken.

Det hører med at jeg faktisk sov godt deler av natta, takket være vanntette liggeunderlag og en tjukk og god sovepose.

Takk Terje for at du tilbyr en slik flott naturopplevelse i ordnede former gjennom firmaet ditt (www.naturspesialisten.no)!

6 kommentarer:

 1. Ble det ikke noe morraslys da? Været så jo bra ut her fra kontorvinduet på nattevakt..

  SvarSlett
 2. Nei, dessverre. På leiken var det overskya hele morgenen, og faktisk et par regndråper.
  Dobbeltbekkasinene ga seg med storspillet allerede i 2-tida. Men, som jeg skrev; dette var likevel en stor opplevelse.

  SvarSlett
 3. Anonym8/6/10

  Bra bilder i "myk" belysning likevel. Synes stemning og lys passer bra med bekkasinenes leik. Det er jo først og fremst tussmørket de er i sitt ess. Noe annet enn orr-/tiurleik dette ja...

  SvarSlett
 4. Gratulerer! Synes det øverste bildet har en flott atmosfære. Denne sjeldne fuglen, står for meg som en av de fremste utfordringene en naturfotograf kan få. Dette er en tusmørkets fugl, og jeg er ikke sikker på at den ettertraktede gylne morgensola nødvendigvis hadde tilført bildene noe mer. Hvor lenge spiller de utover forsommeren?

  SvarSlett
 5. Mulig dere har rett i at denne arten stort sett spiller i tussmørket. Likevel kunne Terje Kolaas melde om godt spill fram til kl. 4 dagen før vi var der.
  Hvor lenge den holder på utover i juni, vet jeg ikke nøyaktig. Tror det dabber av rundt midten av juni.
  Forøvrig takk for kommentarene! Kjekt det!
  Einar H.

  SvarSlett
 6. ...finfine bilder, Einar - til tross for overskya vær og forholdsvis tidlig avslutning.

  TS: Dobbeltbekkasina spiller til et stykke ut i juli, men intensiteten dabber av så snart vi har runda Santhans - i alle fall på denne leiken.

  mvh
  -Terje-

  SvarSlett