lørdag 3. juni 2023

Svarthvit fluesnapper og andre kasserugere ved Dregsetsve

 

Svarthvit fluesnapper (Bilde 1 - 8)
Løvmeis (Bilde 9 - 11)Fuglekasse for småfugler

Blåmeis (Bilde 13 - 15)Stær (Bilde 16 - 18)Syngende munk (hann)

En av de siste småfuglene til å komme i gang med hekkesesongen er svarthvit fluesnapperen. Først et stykke ut i mai er den på plass fra vinteroppholdet nede i Afrika.

Nå har en hann holdt til ved eiendommen vår Dregsetsve på Skatval i noen uker. Kort tid etter ankomst kom den første hunnen også fram. Da ble det kjapt bygd reir og eggene lagt.

Da var han i gang med hunn nummer to og et nytt reir i ei kasse ikke langt unna. Også i denne kassa ligger nå hunnen og ruger på eggene. 

Hannen gir seg ikke. Nå er han i gang med kasse nummer tre. Om han lykkes der eller ikke, er litt tidlig å vite helt sikkert.

Denne sommeren har et løvmeispar tatt i bruk en av de andre fuglekassene. Der er prosessen kommet lengre, og ungene i reiret begynner å bli store. De mates hyppig av begge foreldrene, i et reir som er godt isolert med mange reiringredienser, nesten helt uvanlig vakkert. Det er ikke mange som opplever å få denne arten til å hekke i ei fuglekasse.

I år har vi tre par med blåmeis og fire par med kjøttmeis som har valgt å hekke i noen av kassene våre. 

Denne sommeren er det to stærpar som hekker hos oss. Også her er prosessen kommet langt og ungene vokser for hver dag. Det er travle dager for stærparene som flyr i skytteltrafikk med meitemark og annet stærsnacks til avkommene sine inne i kassene.

En art som ikke benytter fuglekasser, men har en vakker sang i skogen tidlig om morgenen og litt utover dagen, er munken. Forleden dag satt hannen med den karakteristiske svarte hetta vakkert til i ei blomstrende hegg og sang sine vakre strofer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar