onsdag 20. august 2014

Forandringer blant sjøfuglene på Runde


Lunde (Bilde 1 - 3)
Toppskarv (Bilde 4 - 6)
Havsule (Bilde 7 - 9)
Krykkje (Bilde 10 - 11)

En av flere båter som guider rundt Runde


Rundebranden


Runde fyr


Kveldslys i fjellet


Kaldekloven


Runde havn


Solnedgang ved Goksøyr


Kveldshimmel


I begynnelsen av august besøkte jeg fugleøya Runde nok en gang. 
To turer utover til øya langst vest i havet ble det denne gangen, 
en båttur rundt øya og en kveldstur opp til Lundeura fra Goksøyr.

Dette var perioden hvor hekkesesongen nærmet seg slutten.
Her gjør jeg et lite forsøk på en situasjonsrapport for noen av artene:

LUNDE: Årets hekkesesong ble egentlig ganske vellykket. Det var godt med lunde i Lundeura, og ifølge det som ble sagt, hadde 50 % av parene suksess. Da jeg var der, hadde de aller fleste årsungene hoppet ut. Bare noen enslige lunder med fisk i nebbet fikk jeg sett og fotografert denne gangen. 

TOPPSKARV: Det har vært en dramatisk tilbakegang i den store bestanden av toppskarv de siste årene. Nå hekker ingen i Skarveura på nordsida, det som før var verdens største toppskarvkoloni. Bare noen titalls par holder stand andre steder rundt øya, og noen av dem hadde fått fram unger.

HAVSULE: Den store kolonien av havsule i Rundebranden så ut til å være like omfangsrik som de siste årene. Årets hekkesesong så også ut til å være av de bedre.

KRYKKJE: Nå er det nesten ikke krykkje å se noen steder på Runde, og det hvor flere titusener tidligere hekket. Selv så jeg bare noen få ungfugler og voksne inne i holene i Rundebranden. Her fikk de være i fred for predatorer som storjo og forstyrrelser fra de mange havørnene.

ALKE og LOMVI: Selv fikk jeg ikke sett disse artene tidlig i august. Årets hekkesesong for disse to arten var heller ikke noe å skryte av, med færre fugler og liten suksees, ble det sagt.

HAVHEST: Ikke en eneste havhest har gjort hekkeforsøk på Runde på flere år, heller ikke i år. Arten ser dermed ut til å være helt forsvunnet, og det på ei øy som hadde et par tusen hekkende par for noen få år siden.

7 kommentarer:

 1. flotte rundebilder

  SvarSlett
 2. Strålende bilder, men en trist historie. Det er slående forskjell mellom det fuglefjellet jeg besøkte for ti år siden, til det du forteller her.

  SvarSlett
 3. Anonym22/8/14

  Fine bilder - spesielt med bildene av lunde som letter fra sjøen med fisk i nebbet. Men en svært nedslående utvikling for flere av artene. Huff huff - og så på så få år da.....

  SvarSlett
 4. Takk, Ståle og Terje! Joda, det er nok ikke bare ei positiv utvikling for flere av artene på Runde, selv om noen fortsatt påstår at det er naturlige svingninger, og at slik har det vært før også. Tror nok det er faktorer som har slått til, som tidligere ikke har påvirket bestandene på en slik måte som nå.

  SvarSlett
 5. Fin serie fra ei fugleøy jeg besøkte for første gang i 1974(jaggu går åran!) Kan fortelle deg at på Halten har svartbaken i år tatt samtlige krykjeunger, i fjor overlevde en. Enig med deg i din vurdering, så galt kan ikke jeg erindre å ha opplevd. Samtidig er det mye nytt og spennende som dukker opp også.

  SvarSlett
 6. Takk, Per! Ja, det er nok mange faktorer som kan ødelegge for enkelte arter… Slo deg forøvrig med to år ang. første gang på Runde. Var der første gang i 1972...

  SvarSlett