lørdag 6. april 2013

Rød og blå blåveis på Skatval
I går fikk jeg fotografert årets første hestehov.
I dag ble det bilder av årets første blåveis!

Ikke langt unna der vi bor på Skatval, er blåveisene ekstra tidlig ute.
Ei solrik og lun helling mot sør er nok årsaken til det.

På dette stedet vokser det ikke bare vanlig blå blåveis, men også en fargevariant der kronbladene er røde.

Dette skyldes ikke jordsmonnet, men er en genetisk variant.
Ikke uvanlig det blant planter med vanligvis blå blomster.

Selv om den varme våren lar vente på seg (det snødde lett i lufta da vi holdt på med fotograferinga av blåveisene) var det tydlig nok varme til at både de blå og de røde blåveisblomstene tittet fram.

4 kommentarer:

 1. Har ikke reflektert over fargeforskjellene hos blåveisen, så jeg lærte nytt :-) Deilige bilder! Har ikke sett noen av disse i Sjetnemarka til nå i år....håper de dukker opp snart!

  SvarSlett
 2. Nå ser jeg virkelig frem til våren og de første vårblomstene! Er nok enda en liten stund til det slår ut her på vestlandet, har vært en lang og stabil vinter. Du er heldig som får fotografert blåveisen allerede, og ikke minst så nært. Jeg må nok reise langt nå for å finne denne vakre blomsten, lite blåveis i mine hjemtrakter..

  Fine serie, der jeg likte det tredje siste best.

  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Anonym9/4/13

  En vakker plante som bare MÅ fotograferes hvert år! Har vel erfart at det kan være mange varianter av blått også. Og ikke bare pga eksponeringen. Fine bilder!

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarene, karer! Ja, det er ei hærlig tid vi går i møte. Blir det bare litt varmere nå, så bør det blomstre blåveis "overalt" her på Skatval.

  SvarSlett