Her er fire av filmsnuttene jeg fikk tatt opp under oppholdet i Meådalen sist helg.
Filmene viser den voksne kongeørna i aksjon på den døde rødreven.
Filmene er tatt opp med Nikon D300s + 70-200/2.8 zoom + 2X converter.
Jeg håper med disse filmene at du som er innom bloggen, kan få et enda bedre inntrykk av hvordan det var å oppleve denne flotte rovfuglen på nært hold. En stor opplevelse!
mandag 30. januar 2012
Kongeørn på nært hold i Meådalen
Helgas fotoutflukt gikk til Meådalen, på grensa mellom Stjørdal og Meråker. Sammen med fotokompis Edvard Bergene hadde vi bestilt oss to hele dager i fotoskjulet som naturfotograf Svein Wik og grunneier Stig Arve Meådal driver. Målet med turen var fotografering av kongeørn.
Det skulle vise seg å bli suksess! Vel på plass i fotoskjulet lørdag morgen kl. 06.30 var vi begge spente på hva de to neste døgnene skulle bringe. Allerede før det ble noe fotolys å snakke om, dukket kongeørnene opp, et voksent individ og sannsynligvis en ungfugl fra sist sommer.
Med unntak av en kort snarvisit nedom åtet for ungfuglen, var det kun den voksne kongeørna som lot seg friste av den utlagte reveskrotten, forøvrig en praktrev med flott vinterpels. Begge dagene var kongeørna nedom reven. I tillegg til en morgenvisit på rundt kvarteret, kom den tilbake om ettermiddagene, før sola gikk ned. Da oppholdt den seg på reven i en times tid på lørdag og noe kortere på søndag.
De bildene som jeg viser her, er på mange måter litt like, i og med at de fleste er av den voksne kongeørna sittende på rødreven.
Det hører med til historien at rødreven ble enda bedre plassert for oss av selveste kongeørna da den var nedom reven lørdag morgen.
Alt i alt ble dette ei topphelg! Jeg har i alle fall aldri tidligere lyktes med å få fram slike bilder av den vakre kongeørna. Alle bildene er tatt med Nikon D700 og langtela 500/4. Alle bildene er moderat croppet.
Det ble også tid til å gjøre noen filmsnutter. Disse legger jeg ut på bloggen i et eget innlegg. I og med at dette fototilbudet til Svein Wik og Stig Arve Meådal er et svært så godt opplegg som jeg unner mange flere å oppleve, vil jeg også lage et eget innlegg om akkurat det. Så følg med på bloggen de neste dagene!
fredag 27. januar 2012
Velvoksen elgokse ut for kontorvinduet
Da vi bygget oss nytt hus på eiendommen vår Dregsetsve på Skatval, ønsket vi at kontoret vendte ut mot haugen med furutrær bak huset. Kanskje kunne det by på fotomuligheter.
I dag slo det til! Da jeg kom fra jobb og kikket ut av kontorvinduet, gikk det en velvoksen elgokse og beitet oppe på haugen.
Dermed ble det elgbilder en fredag ettermiddag. Riktig nok i litt grått lys, men elg er elg...
Godt fornøyd med denne starten på helga, ja!
onsdag 25. januar 2012
Katta spiste fugl på dørmatta
- No e æ mett og vil inn, hørtes det nesten ut som katta vår sa da jeg kom fra jobb i dag. ikke rart kanskje, på dørmatta utenfor inngangsdøra lå bare fjærene igjen etter formiddagens lunsj. Ei lita meis (løvmeis?) ble til kattemat i dag.
Det hjalp lite at jeg høylytt ga uttrykk for hva jeg mente om den slag oppførsel. Katta ville bare inn og finne godplassen sin...
Det er sjelden jeg ser våre to katter ta småfugler, selv om jeg har foring ikke langt fra husene. De har alltid tilgang på annen mat, noe jeg tror hjelper.
Skulle derimot denne "tilgrisinga" av dørmatta fortsette, lever nok katta rimelig farlig, vil jeg tro....
mandag 23. januar 2012
Om bildene av grønlandsmåke + noen flere fuglearter
Å fotografere grønlandsmåke sist lørdag var stort. Det første bildet i blogginnlegget under var jeg ekstra godt fornøyd med, med skikkelig vingestrekk og åpent nebb. Så har jeg da også fått flere positive kommentarer på akkurat det bildet.
Lyset denne dagen, både ved Nidarø og ved Øysand, var ikke det mest spennende. På begge stedene ble grønlandsmåkene fotografert i litt flatt lys, uten hjelp fra sollyset. Dermed framsto, særlig de første bildene fra Nidarø, med tydelig blåstikk.
Jeg har prøvd å jobbe noen mer med det ene bildet. På det ene bildet i dette blogginlegget har jeg fjernet noe av blåstikket. Dermed ble bildet noen hakk bedre. Enda bedre synes jeg det ble da jeg helt fjernet fargene og laget et rent sorthvitt bilde. Hva synes du? Gi meg gjerne en kommentar på det.
Jeg legger ved også sju andre fuglebilder, alle tatt ved Nidelva sist lørdag. Kråkene er fra parkeringa ved Nidarø (med ei skikkelig uskarp kråke, noe jeg synes passet godt her). Flokken med stokkender er også fra Nidarø. Gråmåkene (alle ungfugler fra i fjor) ble tatt fra gangbrua og dermed i "fugleperspektiv". Noen krikkender (en hann og noen hunner) holdt også til ved Nidarø.
De to stokkandportrettene er fra Nedre Leirfoss. Nå kommer endelig sola ned under fossen! Framover bør det derfor kunne bli litt mer spennende lys ved dette "smultonställe" for fuglefotografer.
Det siste bildet viser tre hanner av toppand, tatt ved Tanemsbrua. Toppand er en vanlig overvintringsart i Nidelva. Jeg så toppender flere steder langs Nidelva.
søndag 22. januar 2012
Gråmåker og ærfugler i Straumen
Søndagens fotoutflukt gikk nok en gang til Straumen på Inderøya. Selv om jeg har vært der et par ganger før i januar, er det like spennende hver gang. Ofte får jeg til noen bilder som er litt annerledes enn hva jeg tidligere har tatt. Både lyset og strømforholdene varierer. Det gir også noe variasjon i bildene.
Søndag var det nærmest full flo da jeg ankom tidevannsstrømmen, men fortsatt fløt vannet inn i Borgenfjorden. Antall ærfugler var det laveste jeg noen gang har sett i januar. Jeg anslo det til å være rundt 300 individer. Hvorfor antallet synker allerede nå denne vinteren, er ikke godt å si. Her spiller nok flere faktorer inn.
Søndag ble det mere måkebilder. Ikke av grønlandsmåker som i går, men av de mye mer vanlige gråmåkene. Også de var hissige etter brødbitene jeg hadde med og som hovedsaklig var beregnet på ærfuglene. Flere av gråmåkebildene ble blant de beste jeg har tatt på lenge.
Ærfuglene fikk jeg også noen litt annerledes bilder av, der de kjempet seg fram i vannmassene. Bare unntaksvis tok de til vingene. Forflytninger ble gjerne foretatt med kraftige fraspark med føttene og vingene godt plantet ned i vannet. De nesten "rodde" bortover vannflata.
lørdag 21. januar 2012
Grønlandsmåkene kom med uværet
De siste par ukene har det vært grønlandsmåker mange steder i Trondheimsfjorden. Dette er en art som sjelden opptrer her. Noen enkeltindivider kan dukke opp enkelte vintre. Denne gangen dreier det seg om flere titalls individer, på flere steder langs fjorden. Årsaken er nok det kraftige uværet vi hadde med blant annet orkanen Dagmar.
Lørdagens fotoutflukt gikk derfor til to "sikre" steder for grønlandsmåker. Først tok jeg turen til Nidarø i Trondheim. Der har ett eksemplat holdt til de siste dagene, en såkalt 3K, det vil si en fugl i sitt tredje kalenderår.
Etter litt foring av stokkendene og gråmåkene med brødbiter, dukket den lyse grønlandsmåka opp. Dermed fikk jeg tatt mine første bilder av denne arten. Mange bilder ble det av fuglen i aktivitet. Den kjempet med endene og måkene om brødbitene.
På det andre bildet vises bare vinger av måkene. Tydelig å se at grønlandsmåka er mye lysere enn ungfuglene av gråmåke! Dessuten er vingene både lengere og smalere.
Det andre stedet jeg fikk fotografert grønlandsmåker i dag, var ved Øysand. Der kunne jeg telle hele 9 individer. Også der ble det noen bilder av denne "sjeldne" måkearten (de fire siste bildene).
tirsdag 17. januar 2012
Hyggelig møte med den lille spurveugla
Sist lørdag besøkte jeg Tom Roger Østerås i Stjørdal. Tom Roger er ornitologen som tar seg av skadde rovfugler og ugler i Midt-Norge. Ofte kan han slippe de friske ut i naturen igjen.
To dager tidligere hadde han fått inn ei lita spurveugle, en art han tidligere ikke har hatt i pleie. Spurveugla hadde fløyet inn i et vindu og blitt liggende, sikkert rimelig "hautollen".
Hadde den ikke blitt berget av huseieren, hadde den nok blitt skjæremat, for flere av disse var allerede klare til å gå til angrep.
I en fryser har Tom Roger en velfyllt pose med mus (- Alle har vel frosne mus i fryseren, det mest naturlige å ha i egen fryser, mente Tom Roger). Noen av musene kom denne gangen godt med. Allerede etter et par dager var spurveugla frisk nok til igjen å fly rundt i skogen.
Spurveugle er det ikke ofte jeg har sett. Kan faktisk bare erindre en eneste gang. Dermed ble dette et eksklusivt møte med Europas minste ugleart!
Ekstra imponerende er det når denne lille krabaten faktisk kan ta flaggspett unntaksvis som byttedyr. Mest vanlig føde er nok likevel smågnagere og småfugler.
lørdag 7. januar 2012
Stort med ærfugler i Straumen!
Dagens fotoutflukt gikk nok en gang til Straumen på Inderøya. I dag kom de tallrike ærfuglene i fokus. Praktærfuglen som jeg skrev om i det forrige innlegget, ble ikke sett. Sannsynligvis holdt den seg langt inne i Borgenfjorden.
Nå er ikke ærfuglene noen dårlig alternativ. Dagens ærfuglopplevelser ble mange og store! Midt på dagen var det flo sjø, og dermed skifte mellom ut- og innstrøm i tidevannstrømmen. Før vannstrømmen snudde, ble det en rekke situasjoner, nært og på litt lenger hold, av ærfugler som enten spiste av de mange brødene vi hadde med (Takk til Prix Skatval!) eller som svømte og fløy forbi.
I tillegg til noen nærbilder, som de fem første bildene viser, fikk jeg til noen bilder med litt mer action. Det virket som når ærfuglene ble skremte, uvisst av hvilken grunn, svømte de gjerne tett sammen og flyttet seg raskt avgårde, så som på bilde 6 til 8.
Mange gråmåker holdt til i tidevannstrømmen. Også de forskynte seg mer enn gjerne av våre medbrakte brød, så som på det nest siste bildet.
Det siste bildet viser noen av sjøhusene og med brua over tidevannstrømmen i bakgrunnen.
Dagens opphold blant ærfuglene ble en stor opplevelse, med flott vinterlys, knapt et par kuldegrader og ærfugler som kurtiserte hverandre! Litt av et "smultronstelle" dette!
Abonner på:
Innlegg (Atom)