tirsdag 25. juli 2023

Lundene i Lundeura på Runde i sterk vind

 
















Tirsdag for ei uke siden gikk turen nok en gang til Lundeura på Runde.

Denne kvelden ble spesiell på mange måter. Sjeldent har vi opplevd så sterk vind fra sørvest og rett mot der vi stod høyt oppe i Lundeura, der det er tillatt for besøkende å oppholde seg.

Det var store mengder med lunder over alt i selve ura, bare fugler i voksendrakt og uten mat i nebbet til ungene. Om alle lundene var par som var i ferd med å sluttføre årets hekkesesong, vet vi ikke.

Vi så faktisk en stor unge et kort øyeblikk i ytterkant av reirhula den var oppvokst i.

Mye kan tyde på at årets hekkeseong er over for flere av parene. Da har de forlatt kolonien sammen med ungen sin. Dermed kan mange av lundene vi så enten våre unge ikke-hekkende individer eller så oppholdt paret seg foran inngangen til reiret fordi ungen fortsatt var der inne.

Strategien for lundene er alltid slik at når ungen er ferdig utvokst, slutter foreldrene å fóre den. Det betyr at den sultne ungen nærmest tvinges ut i den ukjente verden, der foreldrene tar seg av den ute på havet.

Dette innlegget består bare av lunder i flukt. I den sterke vinden ble det en utfordring også for lundene. Hvordan de maktet å navigere i vinden, imponerte oss. Som regel landet de på samme sted de noen minutter tidligere tok av fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar