onsdag 28. juni 2023

24 havørnunger ble sendt til Irland denne uka



Tom Roger

Jim





Roar





Tom Roger Østerås i Stjørdal har i mange år vært mottakssentral for innsamlede havørnunger
som sendes til Irland for utsetting.

Tirsdag morgen denne uka gikk sommerens leveranse på 24 havørnunger med privatfly fra Trondheim Lufthavn Værmes til Kerry i Irland.

Da hadde havørnungene på forhånd blitt kontrollert av veterinær og andre fagfolk.

Dette flerårige prosjektet nærmer seg slutten. Det siste året med innsamling av havørnunger er bestemt til neste sommer. Med dagens flysending har irene totalt mottatt hele 173 havørnunger fra Trøndelag.
Alle havørnungene er tatt fra reir på kysten av Midt-Norge, i reir der det er to unger. Bare den ene tas fra reiret og sendes til Irland.

Tom Roger sin oppgave er å ta godt vare på havørnungene når de blir fraktet til der han bor i Stjørdal. Noen av dem er i pensjon i flere dager, og fóres med egna havørnmat fram til avreise.

Sist søndag var vi innom hos Tom Roger. Jeg hadde med min bror Roar og Jim, en felles venn fra USA som har vært på besøk hos oss i snart to uker. Ekstra kjekt ble det da begge fikk holde en  av havørnungene, med et solid grep rundt føttene med de skarpe klørne.

Prosjektet havørnunger til Irland ledes av NINA, og må kunne karakteriseres som en stor suksess. Havørna ble utryddet i Irland tidlig på 1900-tallet. Allerede nå hekker flere par havørn fra dette prosjektet langs kysten i Irland!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar