mandag 16. mai 2011

Horndykkere ved Leksdalsvatnet

Etter snarturen over til Sverige sist søndag endte jeg opp ved Leksdalsvatnet, ikke langt unna Stiklestad. Der sov jeg godt i bilen (9 timer sammenhengende i forsetet på Passaten, med ryggen nedslått og tredd inn i en sovepose - funka det og, selv om jeg nok savna Caravellen...).

Kjørte rundt hele Leksdalsvatnet, i tildels kraftige regnbyger på mandag formiddag. Dette fuglerike vatnet kan by på litt av hvert. På denne tida er det kanskje den store konsentrasjonen av hekkende horndykkere som imponerer mest. Totalt kom jeg til hele 25 individer. Da fikk jeg nok knapt med meg halvparten av de individene som var der.

Ett av parene tok jeg mange bilder av. De holdt på å bygge reir ikke langt unna vegen. Med nedskrudd vindu i Passaten ble jeg på nært hold vitne til litt av en aktivitet.

Reiret hos horndykkerne bygges på djupt vann, i den forstand at de selv bygger ei lita øy. På det uferdige reiret la hunnen seg flat ned. Da var ikke hannen sein om å klatre opp på ryggen av henne. Det hele var unnagjort på noen få sekunder. Da han gikk av, nærmest trådte han vannet i yr glede. Ikke lenge etter var de igang igjen. Hektisk å være horndykkere i disse dager, kan skjønne!

Selv satt jeg tilbake med bilder jeg tidligere ikke har tatt, av en av våre vakreste fugler. Horndykkeren hører til lappdykkerne og har ingen stor utbredelse i vårt land, selv om den nå er satt ut av rødlista. Leksdalsvatnet regnes som et vatn med en av de største konsentrasjonene av arten.

7 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg må ta men en tur oppover, skulle gjerne hatt like fine bilder av de fuglene.

  SvarSlett
 2. Du er velkommen, Øystein! Men, ring på først...

  SvarSlett
 3. Anonym17/5/11

  Ojoj igjen!! Solid uttelling på denne turen ja...

  SvarSlett
 4. Hei Einar!

  Må vel være en av Norges vakreste fugler dette. Du har virkelig fått noen fine bilder av den, spesielt 1 og 3.

  Ellers var jo revebildet i forrige innlegg helt rått!!

  Knut Børge

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelige kommentarer!

  SvarSlett
 6. Heisann

  flotte bilder av horndykkeren. Særlig det tredje likte jeg godt.
  Det forrige innlegget var også vannvittig bra. Nydelige bilder!!
  Må bare komme seg ut nå.

  Tommy S

  SvarSlett
 7. Mange spennende situasjoner du har festet til brikken!
  Horndykkeren er en artig fugl. Kanskje Norges vakreste?

  Mvh
  Aleksander

  SvarSlett