torsdag 1. februar 2024

Straumen 1: Aktive ærfugler i vakkert vinterlys

 



















Brua over tidevansstrømmen

Båtnaust 1

Båtnaust 2

Her lå det tidligere ei tidevannskvern 


Tirsdag denne uka gikk fototuren til Straumen på Inderøy. Der har vi vært mange ganger opp gjennom årene. Dette var imidlertid det første besøket dit på et par år.

Gjennom tettstedet Straumen renner en heftig tidevannsstrøm, faktisk Norge nest største. Bare Saltstraumen i Nordland er større. 

I tidevannsstrømmen i Straumen holder mange ærfugler til i vinterhalvåret. Denne gangen anslo vi at minst 500 individer var der. For mange år siden var vinterbestanden betydelig større, på godt over 2000 ærfugler. Det er mange årsaker til at antallet har gått kraftig tilbake. Klimaendringer og mattilgang er nok de to viktigste faktorene som forklarer den kraftige nedgangen.

Tirsdag var det nærmest vårlig i Straumen, med klar himmel, sol rett mot og flere varmegrader. 

Ærfuglene fulgte tidevannsstrømmen innover mens det nærmet seg flo sjø. Flokken med ærfugler la seg som vanlig til et lite stykke inn i Borgenfjorden.

Litt etter skjedde det vi har opplevd mange ganger tidligere. I mindre flokker kom ærfuglene ned mot brekket på selve tidevannsstrømmen. Der tok mange til vingene før de igjen noen hundre meter lenger nede igjen gikk ned på vannflata og kom flytende tilbake. Det var når ærfuglene lettet at jeg fikk tatt menge av bildene i dette innlegget, i vakkert motlys med sola rett i mot der vi stod.

Det er nok mattilgangen som lokker ærfuglene til denne aktiviteten. Når tidevannsstrømmen renner inn i Borgenfjorden, følger store mengder med egnet ærfuglmat med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar