fredag 16. oktober 2020

Beverfamilien ved Theisendammen har bygd seg ny hytte for vinteren!

 

Bever ved Theisendammen (arkivbilde fra august i år)

Den nye beverhytta ned for Blyberget (Bilde 2 - 7)


Ferske bevergnag (Bilde 8 - 16)

Beverkanaler (Bilde 17 - 18)


Beverunge ved Theisendammen (Arkivbilde fra august i år)


Torsdag ettermiddag denne uka var jeg igjen på besøk ved Theisendammen i Bymarka i Trondheim. Jeg ønsket å se nærmere på den nye beverhytta og beveraktiviteten i området i det siste. Dette var altfor tidlig på kvelden til at noen av beverne var aktive utenfor hytta. 

På en måned har beverne ved Theisendammen bygd seg en ny og stor beverhytte ned for fjellknausen Blyberget, og like ved turstien som går forbi. Der hadde de nå gjort alt klart for en lang vinter med isdekke på dammen.

Selve hytta var stor og godt kledd med kvister, trestammer og ikke minst mye mudder. Foran hytta hadde beverne allerede godt med matforråd, stukket ned i vannet rett ved de to inngangene til hytta. På den måten får de tak i vintermaten uten å gnage seg gjennom isen.

I området ved Blyberget hadde beverne tatt seg til rette med mye trefelling, og på svært mange større trær hvor de var i gang med å felle dem, nå eller seinere. 

Grunnene til at beverfamilien har satset på ei ny hytte, bygd på restene av ei gammel hytte som ikke har vært i bruk på mange år, kan være mange. En hovedårsak kan være mattilgangen. I dette området har det ikke vært mye beveraktivitet de siste årene. Dermed er det mye trevirke å hente ikke langt unna hytta.

Nå får vi bare håpe at de mange som går turer i området, lar beverne få fred nok til at det også denne vinteren blir en vellykket overvintring. For i den nye hytta bor herr og fru bever med sine tre årsunger og sannsynligvis også ungen de fikk for et par år siden.

Takk til Tor Magne Benjaminsen, kanskje den aller ivrigste beverentusiasten i Bymarka, for trivelig tur sammen rundt Theisendammen, og med mye utveksling av info og antydninger om hvorfor beverne har tatt i bruk dette området ved dammen.

2 kommentarer:

 1. Dette må jeg si er svært vakre bilder og nyttig info!

  Det er ikke ofte en får se Beveren ,og med unge!

  Håper de får være i fred fra folk og andre fiender!Vi trenger Beveren!Dere skulle hat ett vilt kamera der !

  Takk for at du deler!

  Anita

  SvarSlett
 2. Takk for kommentaren! Ja, disse beverne har det godt, og får være i fred for to- og firebeinte. En opplevelse for mange, og de er vant med mye folk rundt seg. Har hatt dem bare et par meter unna meg, og hvor de sitter rolig og spiser.

  SvarSlett