mandag 11. november 2024

Ei vakker skjeand dukket opp i dammen ved Ringve Botaniske Hage i Trondheim, 10.11.2024







































For noen dager siden dukket en ung hann (1K) av den spesielle skjeanda opp i den store dammen ved Ringve Botaniske Hage i Trondheim. Først trodde jeg dette var en hunn, men fikk en tilbakemelding fra en ornitolog (Håkon Baust Hansen) om at dette er en ung hann i sitt første leveår. Skjeand er en art jeg ikke har tatt mange bilder av opp gjennom årene.

Jeg tok av den grunn turen til dammen på Ringve og fant etter hvert den spesielle skjeand hannen.
Den holdt til særlig i den ene enden av dammen, og så ut til å finne rikelig med føde der den svirret rundt.

For hos skjeand er det småkryp i de øvre vannlagene som gjelder. Det spesielle nebbet er utformet slik at vannet siles gjennom nebbet og hvor småkrypene skilles ut. Ser du nøye på et par av nærbildene der litt av innsida av nebbet vises, har nebbet en utforming som nettopp kan sile ut småkryp. 

Litteraturen nevner ulike smådyr som blant annet dafnier som føde. Videre kan den spise frø og i mindre grad grønne planter. 

Det var tydelig stor forskjell på hvordan de mange stokkendene i dammen fant føden, i forhold til skjeanda. Den var hele tida urolig, svømte fram og tilbake, dukket hodet og halve kroppen ofte under vann og beveget nebbet på leting etter mat.

Skjeand er ingen vanlig hekkefugl i Trøndelag. De aller fleste skjeendene trekker sørover om høsten, bare ikke denne unge hannen ved Ringve enn så lenge. Når frosten kommer, vil hele dammen fryse til. Da må  skjeanda og alle de andre endene finne seg nye plasser å være. Mange av dem trekker nok mot Nidelva inne i Trondheim.

2 kommentarer:

  1. Anonym11/11/24

    Flotte dok.bilder! Artig å se det spesielle nebbet nært. Var innom der i dag, sammen et bra antall fotografer. Ikke enkel å få bra bilder, så urolig som den var.

    SvarSlett
  2. Anonym12/11/24

    Takk for kommentaren! Ja, ikke bare enkelt å få gode bilder av denne aktive anda, som knapt nok tok en pause i matleitinga. Einar H.

    SvarSlett