søndag 10. august 2014
Parende boakjølsnegler på låveveggen
En seinkveld i slutten av juli ble det en spesiell opplevelse i hagen vår ved Dregsetsve på Skatval. På låveveggen og rett over ett av blomsterbeddene hang to boakjølsnegler i heit omfavnelse. Dette har vi aldri sett før! Maken til opplegg, med vagina vrengt utover, og begge to tvekjønnete. Vel, vi sier ikke mer….
På Wikipedia kunne vi lese:
"Boakjølsnegl er tvekjønnet, noe som gjør det lettere å finne en partner. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre gjensidig. De har kompliserte kjønnsorgan og de kjønnsmodne parrer seg om våren.
Parring skjer på det stedet de møter hverandre. Parringsleken er særegen. Kroppene presses sammen, fot mot fot, rett overfor hverandre. Med vaggende bevegelser beføler de hverandre med leppene og tentaklene. Etter en tid, ofte timer, søker de opp i høyden, i et tre eller lignende og firer seg ned i en tykk slimtråd. Hengende i slimtråden vrenger den ene sneglen ut sin vagina-åpning og en pilsekk med en kalkpil, som den stikker inn i partnerens kropp. Den andre sneglen gjør likeså og parringen kan begynne. De befrukter hverandre samtidig. Etter akten faller de ned på bakken.
Ettersom de er tvekjønnet kan begge legge egg. Hver snegl kan legge hundretalls egg. Snegler dør vanligvis ikke lenge etter parring og egglegging. Utviklingen fra nyklekt snegl til voksen, kjønnsmoden, tar vanligvis minst to år."
Ja, dette er tøft. Har sett det ofte i hagen min, jeg har mange boakjølsnegler. Flotte bilder du har tatt av dem:)
SvarSlettTøft - og meget spesiell akt! Nesten som sneglenes "50 shades of grey" denne beskrivelsen...
SvarSlettTakk for kommentarene til dere begge! Dette var første gang vi har sett denne i vår hage. Selv om også boakjølsnegla er en innført art, hører den med til rovsneglene. Det vil si at de mer enn gjerne spiser andre snegler, noe som kanskje kan holde bestanden av uønska snegler i sjakk.
SvarSlettHei:)
SvarSlettJa, denne er ikke "farlig" i norske hager, selv om jeg faktisk har lest om noen som har vært plaget av den også, når det blir altfor mange.
Den har revir, så den jager/spiser andre snegler. Men jeg har ikke iberiasneglen i hagen, enda (!)
Jeg har lagt merke til at de blir mørkere og mindre markert i fargen og mønster etter mange år. De første var tydeligere i mønstrene, lysegrå/mørkegrå, nå er det ikke så mye kontraster lenger.
Fine er de iallefall, og artig disse bildene dine:)
Takk igjen, Kathrine!
SvarSlett