lørdag 21. april 2012
Vakre, duftende og røde blomster på tysbast
Som en start på denne helga, tok jeg turen innom ei solrik li i Stjørdal der jeg vet at det vokser flere busker med tystbast.
Det skulle vise seg å være i rett tid i forhold til bilder.
De rundt 20 buskene med tysbast i denne lia, stod alle i sin fineste stas.
De godt røde blomstene dekket hver grein i toppen.
Ytterst hadde de første grønne bladene kommet ut.
Å sitte slik på huk og fotografere tysbast, lete utsnitt og trykke på utløseren, gir meg mye.
Når den søteste lukta du kan tenke deg, vibrerer i nesen, blir det nærmest som ei høgtidsstund.
Nå er tysbast "en luring".
Selv om den både er vakker å se på og dufter godt, er dette en av de giftigste plantene i naturen.
Særlig de røde bærene om høsten skal inneholde mye gift.
Hørte om en ekspert forleden som hadde med seg en liten tørka bit av barken på tysbast.
Da han fikk foten under et velta tre og i klem med store smerter, tok han fram denne barkebiten.
Da forsvant smertene han kjente!
Hermed ingen anbefaling fra meg om å prøve noe tilsvarende.
Man skal vite nøye hva man eventuelt bruker deler av tysbastbusken til!
Selv nøyer jeg meg med å ta noen bilder av den hver vår, når den står og skinner slik på sitt vakreste.
De to siste bildene i dette innlegget viser hagenøkleblom og hvitveis,
to andre vakre vårplanter som også blomstret vakkert i tysbast-lia denne dagen.
Flotte bilder av Tysbasten! Det sies at en grein av denne busken kan ta livet av en hest. Her jeg bor, er den avblomstret nå, men den finnes lenger oppi her der det er seinere.
SvarSlettDerimot har aurikklene(hagenøkleblom) i hagen her kommet litt seint i år.
mvh Kathrine
Der var våren kommet til trøndelagen ja... da er det vel snart vår tur også... Tysbasten er en artig plante som blomstrer rett fra kvisten..Liker derfor spesielt godt det tredje siste bildet i hele serien, den viser nettopp det!
SvarSlettSer ut som en kjent lokalitet dette ja. Kommer vel noen gule også der etter hvert... Fine bilder av skummel vekst! En kollega tok en liten bit av ei bær en gang. Det skummet hvitt av kjeften lenge etterpå!
SvarSlettTakk for kommentarene! Tysbast er helt spesiell, ikke mange slike i naturen, nei.
SvarSlett