søndag 28. august 2011
Årets honning, stær og Forbordsfjellet
Denne helga har det innimellom andre gjøremål blitt litt tid til foto.
Fredag var årets høydepunkt for en skarve birøkteramatør. Årets sommerhonning ble slynget. Ut av slynga rant vakker, duftende og lettflytende honning i strie strømmer. Sluttresultatet ble nok noe mindre i volum enn i fjor. Årsaken til det skyldtes sverming samt en heller fuktig sommer. Likevel, det ble nok sommerhonning for kommende vinter! Nå gjenstår to til tre uker med daglig røring i bøttene, for å hindre krystallisering og klumpete honning.
Stæren har forlengst flokket seg. Kom rimelig tett innpå noen ved Halsøen og fikk tatt noen bilder av dem fra bilvinduet. Ingen tvil om at stæren langtfra bare er en svart fugl! Snakk om variert og fargerik fjærdrakt!
Toppen av Forbordsfjellet var ståsted for det siste bildet. Litt disig vær og omslag til etter hvert regn og styggvær, gjorde at bildet ble slik. Skal ta turen opp der en gang når det er en fin morgen og med sola i ryggen. Ser for meg mer detaljerte oversiktsbilder da.
søndag 21. august 2011
Makrofotografering på egen tomt
Dagens lille fotoutflukt ble gjort på egen tomt ved Dregsetsve her på Skatval. Ikke dumt det heller av og til. Man trenger ikke nødvendigvis dra langt avgårde for å få til noen fotografiske uttrykk.
I dag monterte jeg 105 mm makro på kameraet. Rundt husene fløy nemlig flere flotte eksemplarer av sommerfuglen admiral. I et område hvor det vokser mye av planten blåknapp, fant jeg flere av dem. Med litt tålmodighet lot de seg fotografere helt inn på nærgrensa med dette objektivet. Admiralen er minst liker vakker på undersida som den er på oversida av vingene.
Også en annen sommerfugl, en sitronsommerfugl, fikk jeg til slutt tatt noen nærbilder av. Den lot seg ikke fotografere med utslåtte vinger. Slo alltid vingene sammen da den satte seg til for å suge nektar.
I det samme området av tomta sto røsslyngen i blomst. Tyttebæra var moden og smakte slik tyttebær skal smake. Blir nok tyttebærplukking på egen tomt til uka!
Inne ved husveggen utspant det seg et lite drama. To edderkopper så ut til å ha noe uoppgjort. Den ene rund og feit, den andre lang og tynn. Hvorfor de holdt på slik, vet jeg ikke. Kanskje prøvde den tynne å stjele byttet (ei flue) fra den feite? Eller, kanskje jeg misforstod helt. Mulig dette er en hann og hunn av samme art. Hvem vet?
Gøy er det i alle fall med makroobjektivet på kameraet. På de siste tre bildene brukte jeg den nye ringblitzen, uten at jeg så noen nevneverdige fordeler med den i finværet.
lørdag 20. august 2011
Ikke fjellmyrløper,men myrsniper
De siste par ukene har ett eksemplar av fjellmyrløper, en liten vader, holdt til ved utløpet av Gråelva i Stjørdal. Mange har fått sett denne relativt sjeldne vadefuglen. Flere har også fått gode bilder av den, på nært hold.
Selv har jeg vært innom stedet tre ganger uten å lykkes. Sist fredag var det flo sjø da jeg var der med langtela, i håp om at den skulle sitte i flomålet. Det gjorde den da kanskje også, men uten at jeg kunne finne den.
Dermed ble det bilder av myrsniper i stedet, stilige vadefugler det også, men langt mer vanlige. Fjellmyrløperen har holdt til sammen med myrsnipene ute i fjæra, på leiting etter småkryp. På flo sjø var den tydeligvis et annet sted. Kanskje allerede på sitt videre trekk sørover?
onsdag 10. august 2011
Landskapet i Vålådalen
Sist helg var vi igjen i Vålådalen, ikke langt fra Åre i Sverige. Dette området fascinerer meg virkelig! Her er det uante muligheter for turer og foto i et variert og flott fjellandskap.
Turen denne gangen var først og fremst rolig og avslappende, med gåturer av ikke for lang varighet. Litt molteplukking ble det også, de siste restene denne høsten.
Her viser jeg seks landskapsbilder. De fire første bildene er tatt på platået opp for Ottsjö og inn mot Hållfjället. Dette området kan nok by på litt av hvert i hekkesesongen! Her var det myrdrag og småpytter flere steder.
Elva Vålån var definitivt vannrik, etter mye nedbør i det siste. Inne i Vålådalen, så langt du kan kjøre med bil, ligger Nulltjärn. Her er det lagt godt tilrette for rasting og telting. Fjellet i bakgrunnen er Lill-Stensdalsfjället.
fredag 5. august 2011
Fjelltur med molteplukking
Fikk to dager helt for meg selv denne uka, i fjellheimen mellom Samsjøen og Singsås. Et varmt og godt sommervær og nesten helt vindstille gjorde at turen ble en ren nytelse. Ja, kanskje utenom de litt for mange insektene som stadig surret rundt meg.
Molta er ekstra tidlig moden denne sommeren. Var i det samme området for to uker siden. Da var det enda mye kart. Det var ikke tilfelle nå. Bare enkelte steder fant jeg fortsatt moltekart. Det aller meste var godt modent. Faktisk noe litt overmodent også. Etter å ha trasket i typisk molteterreng, ble det til slutt rundt 5 kg med denne gode og c-vitminrike bæra. Mer enn nok for oss for kommende høst og vinter.
Røsslyngen sto på sitt aller vakreste i fjellet nå. De tallrike småbuskene med tettsittende blomster måtte bare foreviges på brikken. En velvoksen tamreinsbukk kom jeg også over. Tydelig at det nærmer seg noe for denne karen nå...
Landskapet jeg gikk i ga muligheter også for litt landskapsfoto. På det siste bildet vises Samsjøen med Reinsfjellet bak.