torsdag 23. desember 2010
God Jul!
Da er det like før julefreden senker seg over oss her på Dregsetsve. Ute i naturen er det også relativt rolige dager i kulda. Men, mat må til for våre vinterfugler, som de to sangsvanene på dette bildet.
Bildet av sangsvanene er tatt sist vinter ned for Nedre Leirfoss. Her fores noen hundre ender, svaner, og andre vannfugler daglig med store mengder brødmat. Det gir oss naturfotografer gode muligheter for varierte bilder av flere arter vannfugler.
Med dette vil jeg ønske dere som er innom fotobloggen min, ei fredelig og god jul!
onsdag 22. desember 2010
Kalde stokkender i Granåsen
Kulden de siste dagene er nok merkbar også for fuglene. I dag var jeg innom hoppbakkene i Granåsen en snartur. I dammen hvor vannet brukes til å lage kunstsnø, lå det en bra flokk med stokkender. Her er det alltid et åpent vannspeil.
Likevel, det var tydelig å se at stokkendene ikke direkte hadde det varmt. Da jeg nærmet meg, svømte flere av dem rett mot meg. Matmangel? Ikke vet jeg, men her hadde det nok gjort seg med noen brød i passe store biter.
Gradestokken i bilen viste 22 speik ute. Da var det ekstra godt å sette seg inn i ei varm bil igjen...
søndag 19. desember 2010
Natur på sparelys og husbygging
Snakk om korte dager! Nå er det bare midt på dagen det er lyst, og knapt nok det. Skulle nesten tro at naturen går på sparelys. En fordel er det derimot for oss som liker å ta naturbilder. Vi trenger nemlig ikke å stå opp grytidlig for å fange lyset. Selv midt på dagen kan det nå være spennende lys...
De to landskapsbildene er tatt på Skatval i dag. Fjellet på det ene bildet er bygdas største fjell, Forbordsfjellet. Det andre motivet er tatt ved stien ned mot Røkke med fjorden i bakgrunnen.
På Dregsetsve er husbygginga kommet godt i gang den siste uka. Snekkerne har stått på! Dermed ser vi nå tydelig hvordan første etasje blir. Rett over nyåret kommer takstolene. Da går det raskt å få det hele tett. Innflytting er planlagt til slutten av mai. Vi gleder oss til det!
søndag 28. november 2010
Ærfuglene i Straumen
Lørdagens fototur gikk til Straumen på Innerøya. I denne tidevannsstrømmen holder et par tusen ærfugler til gjennom hele vinteren. Flere av dem er nærmest håndtamme og spiser villig vekk brødbiter. Det i seg selv er uvanlig kost for en ærfugl!
Lørdag var det fortsatt rimelig kaldt vær i Trøndelag. Med "kun" 15 speik ble det dessverre ikke noe frostrøyk fra vannflata denne gangen. Likevel fikk jeg flere situasjoner som ga meg noen gode bilder på brikken.
I takt med tidevannskiftet flytter ærfuglene på seg. I dag var det fjære sjø da jeg ankom Straumen. Da snudde vannstrømmen og rant inn igjen i Borgenfjorden. Det førte til at ærfuglene fulgte etter, noe som ga muligheter for både flukt- og nærbilder.
Av de rundt 2000 ærfuglene ble noen hundre igjen ytterst i tidevannsstrømmen, rett ved bebyggelsen. Det ga fotomuligheter fra bilvinduet da de klumpet seg godt sammen på næringssøk helt inne i fjæra.
Alt i alt nok en flott dag ved Straumen! Normalt drar jeg dit først på nyåret. Med det spennende seinårslyset vi har hatt i flere uker nå, ble det minst like gode fotomuligheter på denne tida.
lørdag 20. november 2010
Stor aktivitet på foringa
I dag fikk jeg tid til å sitte et par timer i kamuflasjen ved småfuglforinga jeg har på Dregsetsve. Det er alltid trivelig å se alle de forskjellige småfuglene som er innom. Som regel er det de samme artene som dominerer, som kjøttmeis, blåmeis, løvmeis og grønnfink. Av og til dukker det opp arter som ikke så ofte er der.
Dagens "sjeldenhet" var ett eksemplar av gråsisik. Som regel er det først seinere på vinteren den er en vanlig gjest ved foringa vår. Både den vakre flaggspetten og den raske spettmeisa var også flere turer innom.
Å sitte slik å observere småfuglene, ta noen bilder og slurpe i seg medbrakt kaffe gjør at et par timer ved foringa blir av de gode naturopplevelsene. Finværet i november, med skyfri himmel og noen kuldegrader, gjør det hele ekstra positivt!
søndag 14. november 2010
Fjæreplytt på Skatval
Vinteren byr på flere motiver som ikke så lett lar seg fotografere ellers i året. Ett slikt motiv er fjæreplytten, den eneste vaderen som overvintrer i store antall i Trondheimsfjorden.
Selv har jeg flere ganger kommet over små og store flokker av denne vakre og aktive vaderen i Vinnan og Velvangen Fuglefredningsområde midt på vinteren. Bildene er fra en slik dag sist vinter.
Best er det å forsøke å ta bilder av fjæreplyttene ved flo sjø. Da sitter de mer eller mindre i ro på steiner i flomålet. Straks det går mot fjære, blir fjæreplyttene mer aktive, på stadig leiting mellom tangklasene etter egna føde.
Mange av fjæreplyttene som overvinter hos oss, er fugler som hekker mye lenger nord. Ringmerkingsfunn tyder på at det særlig gjelder fjæreplytter som tilbringer sommeren på Svalbard. For fjæreplyttene er dermed Trondheimsfjorden "Syden" om vinteren.
Fantastisk opphold i Australia!!!
Da er det på tide å oppsummere litt fra vårt to-ukers opphold i Australia, i og rundt Perth i Western Australia.
Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Dette var vårt første opphold utenfor Europa. Dermed kom vi til et land og et kontinent som på mange områder skiller seg kraftig ut i forhold til det vi tidligere har opplevd.
For en ornitolog bød området på utrolige fuglearter, de fleste totalt ukjente. En av de tøffeste, og som vi traff på flere steder, var Gallaviftestjert, eller Willie-wagtail som den heter på australsk. Dette var en liten hissig småfugl som villig lot oss komme på nært hold.
Også møtet med Australdykkerparet (Australaisian Grebe) ved en dam i Perth er verdt å nevne. Paret hadde nettopp fått fram ungene. De var knappe 5 cm lange og fikk god beskyttelse av foreldrene.
Nasjonalfuglen, Latterkokaburra (Laughing Kookaburra) traff vi på flere ganger. Til slutt fikk vi også hørt sangen eller latteren dens. Her har den nettopp vært på fangst og fanget noe stort og hårete. Like etter fikk ungene i hulrommet i eukalyptustreet denne maten servert.
Selv om det ikke ble noen gode bilder av ville kenguruer, ble møtet med pungdyret Quokkas på Rottnest Island en morsom opplevelse. At Australia har mange spesielle dyr, er det ingen tvil om. Selv fikk vi sett bare et fåtall av alle de spesielle dyreartene i vill tilstand.
Eukalyptustrær var det mye av i Australia. Ikke bare en sort men mange og svært varierende både i størrelse og utseende.
To steder vi besøkte må særlige trekkes fram, nemlig Wave Rock og Pinnacles Desert. Begge de to spesielle stedene ga oss opplevelser vi seint vil glemme!
Klimaet og været likte vi godt. Med temperaturer mellom 20 og 30 varmegrader i siste halvdel av oktober, ble det en nytelse for oss. Mange vakre solnedganger fikk vi på kjøpet.
Likevel, det som var størst med hele vårt Australiaopphold, var samværet med våre to barnebarn Tobias og Julie. Det gjorde godt å se at de begge to, etter bare noen måneder "Down Under", stortrives hjemme og på skolen. At Julie svarer mormor når hun ringer og spør om hun hadde julegaveønskene klare med: - Mormor, det er da sommer og lenge til jul, sier også sitt. Likevel, det skal bli godt å få de to hjem til Norge på juleferie!
Alt i alt, et fantastisk opphold i et utrolig land og kontinent. Selv fikk vi sett og opplevd bare en liten flik av dette enorme landet. Det ga oss likevel et innblikk i en natur som på mange måter var både spennende og overraskende.
Opptur: Alt vi opplevde!!!
Nedtur: Absolutt ingenting!!!
torsdag 11. november 2010
Bygginga av nyhuset i rute
Så er vi forlengst tilbake i Norge... Her har snøen satt sitt preg på landskapet den siste uka, også i tomta der nyhuset er i ferd med å reises.
Vel, ikke akkurat så mye over bakken enda. Ringmuren er derimot ferdig. De siste dagene har dreneringa rundt muren og etterfylling av masse blitt gjort. I neste uke starter de opp arbeidet med å gjøre ferdig plata.
Dersom alt klaffer, vil snekkerne være i aksjon tidlig i desember. Så her går det relativt raskt unna....
Ikke mye naturfoto i dette. Like ved tomta har jeg ei foring for småfugler. Kanskje får jeg til noen bilder derfra i helga, når håndverkerne tar helg. I alle fall, holder temperaturen seg, bør det kunne bli noen vinterprega bilder denne helga. Må også få prøvd å lage oppsummeringa fra Australia-oppholdet som jeg lovte i det forrige innlegget.
lørdag 30. oktober 2010
Blant Quokkas og annet på Rottnest Island
Den siste hele dagen i Australia i denne omgang tilbrakte vi på den spennende øya Rottnest Island rett ut for Perth. En god halvtimes båttur brakte oss dit. Vi var definitivt ikke alene! Denne øya er et ferie- og badeparadis for svært mange. Da øya er relativt stor og med mange muligheter, fant vi ei strand som slettes ikke var stinn av andre. I tillegg til å bade, snorkle og slappe av i sola, ble det litt tid til foto.
Øya er kjent for en stor bestand av Quokkas, en svært liten kengeruart som nesten bare finnes her. Arten ble først oppfattet som ei stor rotte, derav navnet på øya. Arten viste seg å være enkel både å komme innpå og fotografere. Et flott lite dyr som gjerne holdt til midt blant alle besøkende
Rett bak oss på stranda dukket flere store krypdyr opp, en type firfirsle. Disse var mørke, over 40 cm lange og sprang ganske fort avgårde i den varme sanda, på leiting etter en godbit fra oss tobeinte.
Også den vakre beltevipa (Banded Lapwing), den vanlige australmåka (Silver Gull) og et velvoksent eksemplar av australpelikan (Australien Pelican) fikk vi tatt noen bilder av.
Nå gjenstår bare timer til vi setter oss på flyet tilbake til Norge. Det etter noen fantastiske uker her nede! Vi sitter igjen med mange flotte inntrykk. Det får bli en oppsummering på bloggen av denne turen til Australia om noen dager.
fredag 29. oktober 2010
AQWA - The aquarium of Western Australia
Fredag ble det nye opplevelser av "tamme dyr". Vi tok turen litt nord for Perth for å studere livet under vann. Da var det ikke dumt med et besøk i AQWA, et akvarium der de har satset på å presentere dyrelivet under vann i denne delen av Australia.
Her var det hele svært så pedagogisk lagt opp og midt i blinken for aktive unger som ønsker å lære mer om livet i havet. Også vi, som forlengst er blitt store unger, hadde mye å lære.
Når jeg besøker slike steder, får jeg ekstra lyst til å utvide mine motivområder. Bare det at det krever store forberedelser, mye øving og tungt utstyr før en lykkes. Da kan "snarveien" være et besøk i et slikt akvarium som det vi denne dagen fikk oppleve.
Perth sentrum og dyrehagen
Torsdagen brukte vi til å gjøre oss bedre kjent med sentrum av Perth, en by på vel 1,5 millioner innbyggere. De aller fleste bor i småhus. Av den grunn er byen utrolig stor i utstrekning. I sentrum derimot er det flere virkelig høye "skyskrapere", samlet i ei oversiktlig klynge. Dette gir muligheter for noen litt annerledes motiv under ei slik byvandring som det vi foretok.
Etter å ha trålet gate opp og gate ned, tok vi båten over Swan River og til Perth Zoo på den andre sida. Dette var en dyrepark som alle andre dyreparker, mest trist å se på der alle dyrene har svært begrensete muligheter.
Her fikk vi sett de dyrene som er typiske for Australia, og som det ikke bare er å stikke bort i nabolaget for å fotografere. Flere ulike sorter kenguruer, en rolig koalabjørn, ei diger saltvannskrokodille og en hissig tasmansk djevel var blant motivene vi jobbet litt med.