mandag 20. september 2010

Natur i svart og hvitt





Her kommer siste del av helgas fotoopplevelser fra Samsjøen. Etter å ha vandret rundt på setervollen, i skogen og ute på myra, endte jeg opp i "fjæra". Samsjøen er en regulert innsjø. Denne høsten har de tappet sjøen kraftig ned. Det blottlegger store områder, også med fotomuligheter.

For noen år siden tok jeg noen sorthvitt-bilder nettopp her. Den gangen på vanlig film som ble fremkalt og kopiert i mørkerommet. Nå justerte jeg bare på et par knapper på kameraet. Dermed kunne jeg "trylle" fram ferdige sorthvitt-bilder på skjermen.

I fjæra ligger noen skikkelig gamle røtter, fra flere hundre år gamle furutrær. Også steinene i fjæra var det mulig å gjøre noe ut av, som det siste bildet viser.

Naturen kan være vakker også uten farger, i alle fall passet det best med disse motivene foran kameraet.

Bregner i høstskogen




Ett motivområde synes jeg ofte er mer interessant om høsten. Det er bregnene våre. Særlig inne i skogen kan de være rene lysklattene innimellom alt det mørke.

Ved Samsjøen sist helg kom jeg over et par motiver med bregner. På det ene bildet strekker bregnene seg liksom mot lyset. De er nok i ferd med å visne. Om ikke mange ukene vil de bare være brune og kjedelige...

De to andre bildene viser en avgrensa forekomst på skogbunnen inne i granskogen. Det kan ofte gi fine linjeføringer. Her prøvde jeg også et opptak i svart hvitt. Kanskje ble sorthvitt-bildet det beste av disse tre bregnebildene?

Vakre høstfarger i fjellet




I skrivende stund høljregner det ute. Høsten er definitivt kommet, ofte grå og trist med mye nedbør.

Helgas hyttetur til Samsjøen ga desverre også mye gråvær. Da er det ikke noe sjakktrekk å ta mengder med landskapsbilder. De blir gjerne i kjedeligste laget.

I fjellet var de sterke og vakre høstfargene virkelig i ferd med å komme. Gikk man nært innpå, så som rypebær eller fargerike strå, gikk det an å få "gode" høstbilder.

Også livet rundt gamle trestubber kan by på fargeklatter i mange valører fra en mengde ulike plantearter. Joda, høsten er ikke bare grå og kjedelig!

søndag 19. september 2010

Storfangst på Samsjøen


I helga lånte vi hytta til bror min på Samsjøen. De sju garna ble satt fredag kveld. Lørdag morgen var det tid for garntrekking. Det ble litt av en jobb - både å få opp garna, renske dem for fisk og siden sløye all fisken!

Det viste seg at garna inneholdt nøyaktig 100 ørret og rør, et utrolig stort antall! Familien har hatt hytte ved Samsjøen siden tidlig på 60-tallet. Aldri tidligere har vi tatt så mye fisk på garna i løpet av ei natt.

Teller du etter, er det bare 99 fisk på altanen foran hytta. Den hundrede fikk leve, først i ei bøtte og deretter i et større kar, til glede for de to barnebarna vi hadde med oss på hyttetur. Stort var det for dem da "Tobias" ble sluppet ut i vannet igjen etter noen timer.

Det hører med at vi dagen etter fikk 44 fisk på garna. Så nå blir det nydelige fiskemiddager her på Drægsetsve mange dager den kommende vinteren!

Legger ut noe mere fra helgas tur ved Samsjøen de kommende dagene. Det ble litt tid også til foto mellom øktene med fisk, kortspill og andre aktiviteter...

søndag 12. september 2010

Spettmeis på foringa


Lite med naturfoto for tida. Hektiske dager på jobben (skolestart) og forberedelser til husbygging. Men, fikk til en halv time i kamuflasjen ved foringa her på Drægsetsve i kveld. Det resulterte i ett eneste bilde, av den viltre spettmeisa.

Har forlengst starta foringa. Fyller automaten med solsikkefrø og henger noen meisboller på et par greiner. Bra med fugler allerede, blant annet to voksne spettmeis.

Spettmeisparet har vært årvisse her de siste tre/fire årene. Et par ganger har jeg også funnet reiret deres. Det gjorde jeg ikke i år. Godt da å se de tilbake på foringa. Men, de hamstrer og drar nok med seg noen kilo solsikkefrø i løpet av sesongen.

onsdag 1. september 2010

Slynging av god sommerhonning



Så var endelig den store dagen kommet for en skarve birøkter, nemlig slynging av årets sommerhonning! For noen få dager siden tok jeg av skattekassene fra de tre bikubene vi har her på Drægsetsve.

Årets sesong starta litt svakt, med en død kube og to relativt gode. I løpet av sommeren fikk vi sverming i den ene. Svermen ble fanget inn og dermed hadde vi igjen tre kuber i bigården.

Sammen med Roald, en kollega fra Trondheim, har vi i kveld slynget tavlene i skattekassene. I kassen uten sverming ble det vel 20 kg honning. I kassa hvor svermen var fra, fikk vi faktisk ut 10 kg honning. Svermen produserte bare nok til seg selv og dermed ble det fint lite fra den skattekassen.

Det er alltid spennende å trekke ut proppen i bunnen på slynga for første gang. Da rennet vakker tyntflytende og velduftende honning ut. Prøvesmaking må til - årets var absolutt godkjent! Det andre bildet viser ei av tavlene i den beste kuben. Slik ser tavlene ut før vi fjerner voksen og setter dem i slynga.

Nå gjenstår to til tre uker med røring i bøttene med honning. Da skifter honningen både farge og konsistens. Sommerhonningen tømmer vi over på glass, til glede for oss selv, familie og venner. Det blir honning i teen også denne vinteren!!!