mandag 26. juli 2010

Elg ved Drægsetsve



Enda mere elg... Var ute og kjørte en liten kveldstur rundt på Skatval i kveld, uten å se så mye som en eneste elg. Vel hjemme, og i det jeg skulle tømme bilen for fotoutstyr, ser jeg to unge elger 20 meter opp i vegen ovenfor avkjørsla til Drægsetsve.

Da var det bare å sette seg inn i bilen, starte opp, klargjøre fotoutstyret og rulle ned vinduet. Dermed ble det mange bilder av elg også denne kvelden, men bare av den ene. Den var derimot lite sky og nesten litt nysgjerrig på hva slags skapning det var som satt i bilen og laget rare lyder.

tirsdag 20. juli 2010

Lavskrike, heilo og andre arter ved Samsjøen





Her kommer noe mer fra turen til Samsjøen for vel ei uke siden. Litt av hensikten var å sjekke over området. Store deler er nå fredet som "Samsjøen naturreservat". I tillegg til få inngrep finnes et relativt rikt fugleliv både i og utenfor reservatet.

Smålom er en av karakterartene. Den så jeg flere av, blant annet fem i en flokk på selve Samsjøen. Besøkte tre hekkelokaliteter hvor jeg så voksenfugler ved to av dem, men ingen tegn til unger. Det tyder på mislykket hekking dette året, kanskje på grunn av kulda til langt ut i juni.

Mest positivt var turen jeg fikk i Reinsfjellsida inn til Vansetøyan. På denne turen registrerte jeg både fjell- og lirype, hekkende fiskemåker, rødstilk, småspove, rødstjert og ringtrost for å nevne noen arter. På veg tilbake fikk jeg sett tre lavskriker innerst i Oksdalen. Det er det sjeldent vi har hatt på sommers tid.

Bildene viser: Elva som renner ned Oksdalen ved Åsårlia, lavskrike og heilo (bildet er tatt i 2009).

Spennende i fjæra på Stadlandet




I slutten av juni besøkte jeg tre tyske venner av oss som var på Norgesferie. De holdt til i ei hytte i Syvde, ikke langt fra Stadlandet. Nettopp ut til Stadlandet gikk turen en av dagene. Vi holdt oss i fjæra og i skråninga innenfor. Her var det både frodig og vestvendt med en rik blomstrende sommerflora.

Det som kanskje imponerte mest, var den spesielle geologien i fjæra. Nå er ikke dette så veldig langt unna den berømte Kanesteinen ut for Måløy. Kanskje var det derfor steinene i fjæresonen bød på både spennende former, farger og strukturer?

Her er tre av bildene fra turen. Steinen på bildet i høydeformat var av det store slaget, vel to meter lang og med vakre runde former helt uten spisse kanter. Naturen har nok brukt noen tusen år for å skape disse formene!

mandag 19. juli 2010

Springende elg i kornåker


Hadde håpet på "elg i solnedgang" i går kveld da jeg kjørte rundt på Skatval. Sola gikk ned og elgen var ikke å se før jeg kjørte fra Vinge mot Kvithamar. Da dukket det opp to unge elgokser, ikke i solnedgang men i konråkeren rett ved vegen.

Fikk tatt noen bilder av dem. Best ble det da de bestemte seg for å passere over vegen rett foran bilen. Med lang lukkertid og panorering fikk jeg til dette bildet av "springende elg i kornåker". Selv om sola manglet, ble det ikke så verst resultat. I alle fall en flott seinkveldsopplevelse!

mandag 12. juli 2010

Storfangst på oter på Samsjøen!


Er noen dager på hytta til bror min på Samsjøen. I dag har jeg sjekket et par fugleområdet i Reinsfjellet (legger ut noe derfra når jeg er hjemme igjen).

Dagen ble avsluttet med en tur ut på sjøen med oter. Og, hvilken kveld!
Fikk seks ørreter, som forsåvidt ikke er unormalt. Det som gjorde susen denne kvelden, var den ene ørreten. Kjente, da den slukte flua, at denne var av det store slaget!

Nå er ikke fiskevekta på hytta av det nøyaktige slaget. Ørreten var nok på minst ett kilo, antar jeg. En av de største jeg noen gang har tatt! Måtte derfor bare legge ut ett bilde på bloggen av den (ubehandlet jpg) og de andre fiskene...

torsdag 8. juli 2010

Regnbue over Forbordsfjellet


Endelig noen skikkelige varme og solrike sommerdager! I dag har det i tillegg vært et par heftige tordenskurer rundt oss.

Kveldens tordenvær gikk litt lenger øst, med knapt et par dråper i lufta over Dregsetsve. En vakker regnbue derimot gjorde at jeg fikk tatt noen bilder av mørke skyer og regnbuen. Jeg dro avgårde i bilen og fikk tatt flere bilder med ulike forgrunner og utsnitt.

Bildet viser regnbuen nesten over toppen av Forbordsfjellet, et bilde tatt fra egen tomt og ett av de siste jeg tok i kveld.

søndag 4. juli 2010

Samarbeid om ungene hos svarthviten



Svarthvit fluesnapper er en av de siste småfuglene til å få fram unger. Ikke så rart da den er en av de siste trekkfuglene på plass hos oss om våren. Her på Dregsetsve har jeg hatt to kasser med svarthvit fluesnappere i år.

Jeg har hatt mistanke om at hannen har hatt to hunner og dermed to kasser å følge opp, noe som ikke er uvanlig hos denne "rundbrenneren". Når den ene hunnen ruger på eggene, står han gjerne i med enda ei. I alle fall har to hunner ligget og ruget ut egg i hver si kasse ikke langt fra hverandre.

I går sjekket jeg begge kassene. Den ene kassa var tom, lokket var revet av og lå på bakken under. I den andre derimot var det fem velvoksne unger, snart klare til å flyge ut. Det var da jeg ble klar over at to hunner og en hann varslet i fra at de ikke likte mitt nærvær ved denne kassen.

Dermed så det ut til at hunnen uten unger mer enn gjerne bidro sammen med paret i oppforstringa av de fem siste ungene. Jøss, snakk om samarbeid om ungene!

Løvsanger er Norges vanligste fugl


Løvsanger er Norges vanligste fugl, om sommeren vel og merke. Da finner du den nær sagt "overalt", i alle fall der det er skog og da gjerne med innslag av løvskog.

Bildet av denne løvsangeren fikk jeg tatt i bjørkeskogen opp for Fokstua gård på Dovrefjell for knappe to uker siden. I skogen var det lite med syngende småfugler, med unntak av løvsangere. De var det til gjengjeld mange av.

Denne løvsangeren lot seg lett lokke på nært hold da jeg lot en annen løvsanger "på boks" gjøre jobben. Virkningsfullt som bare det og jeg fikk mine nærbilder av Norges vanligste fugl. Men, hvilken fugl er Norges vanligste om vinteren? I alle fall ikke løvsangeren. Da er alle på vinteropphold i Øst- eller Sør-Afrika.

torsdag 1. juli 2010

Endelig en vakker sommerkveld!



Endelig en kveld med vakkert kveldslys og en smak av godt sommervær! I det sola holdt på å gå ned kl. 23 her på Dregsetsve, ble det et vakkert rødt lys på furutrærne på toppen.

Ble inspirert til å leike litt med de fargesterke greiene i rødt kveldslys. Full nedblending og dermed lang lukkertid, zooming og bevegelse under eksponeringa ga disse to kveldsstemningene fra furuskogen.

Ikke reddhare, men redd moskus



Turen over Dovrefjell i forrige uke ga meg også et par møter med moskus. Bildet av denne moskusen er tatt på innmarka ved setra på Grønbakken. Her er ett av de sikreste stedene for å støte på moskus i mai. At det fortsatt var ett eksamplar her, ble derfor som en positiv overraskelse.

Nå skal man ikke gå moskusfeet for nære. Her brukte jeg derfor 500'ern, i tillegg er bildet noe cropet. Avstanden var derfor mer enn på den sikre siden. Dermed prøvde jeg å gå enda litt nærmere. Det likte moskusen dårlig og trakk inn i skogen. Snakk om "reddhare"! Vel, jeg var vel også litt redd og trakk meg fornuftig nok unna...

Haren derimot fikk jeg tatt flere nærbilder av i går, på campingplassen i Østersund. I skogen rundt hyttene og ut på åpen mark fikk jeg gode bilder av vill hare som jeg sjelden har fått. Dette var definitivt ingen "reddhare"!!!

Vakker mogop på Dovre




Få planter er vakrere enn mogop i full blomst. Tidlig i forrige uke brukte jeg en hel dag over Dovreplatået, med morgenstart nede i Drivdalen og fram til Fokstumyra om kvelden.

Mogopen vet jeg blomstrer flere plasser på Dovre. Mitt "smultronställe" er ved Hageseter, campingen ikke langt fra Hjerkin. Her fant jeg også i år store mengder mogop. I og med at mopgopen blomstrer like etter at snøen forsvinner, trodde jeg at årets mogopfotografering bare ble av avblomstrete eksemplarer som på det tredje bildet. Vakker er den selvsagt da også!

Neida, noen få eksemplarer stod fortsatt i full blomst på grasenga. Dermed fikk jeg bilder av mogop i full blomst mot slutten av juni! Seint det, men så har det også på Dovrefjell vært en sein vår i år.